Nationalistii ucrainieni


Demonstratie de forta a nationalistilor ucrainieni (FOTO+VIDEO)

autor: FrontPress 03.01.2013
0Mii de persoane au răspuns prezent chemării partidului radical Svoboda şi au mărşăluit marţi pe străzile Kievului cu ocazia aniversării a 104 ani de la naşterea liderului Organizaţiei Naţionaliştilor Ucrainieni (OUN), Stepan Bandera. Acesta este un personaj istoric controversat, unii considerându-l un veritabil erou naţional, alţii un trădător, din cauza colaborării sale cu forţele germane de ocupaţie.
Demnostranţii s-au strâns într-un parc central din oraş şi au pornit la marş înarmaţi cu torţe, steaguri şi bannere. Punctul terminus al acţiunii a fost Piaţa Independenţei.
Marşul s-a desfăşurat în ordine deplină şi nu au fost înregistrate incidente. Manifestări similare au mai avut loc şi în alte mari oraşe din ţară.
Stepan Bandera, lider al Organizaţiei Naţionaliştilor Ucrainieni, a fost şi iniţiatorul proclamării statului independent ucrainean la Lviv, pe 30 iunie 1941. Acest proiect nu a fost sustinut de autorităţile germane care controlau regiunea în timpul celui de al Doilea Război Mondial, Bandera fiind arestat, alături de alţi naţionalişti ucrainieni. A fost eliberat în 1944, pentru a mobiliza masele împotriva Armatei Roşii care avansa periculos, dar era deja prea târziu pentru ca eforturile lui să aibă un efect major asupra situaţiei frontului. Stepan Bandera a fost otrăvit de un agent KGB în Germania de Vest, în 1959.
Deasemenea a fost omagiat şi Roman Shukhеvych, fostul lider al Armatei Insurgente Ucrainiene, care a murit în luptă cu o unitate a forţelor speciale comuniste, în apropiere de oraşul Lviv, în 1950.
Partidul Svoboda a fost fondat în 1991 iar denumirea actuală datează din 2004, când s-a renunţat la titulatura de Partidul Social-Naţional al Ucrainei. În urma alegerilor regionale din 2009 şi 2010 partidul a devenit o forţă politică de luat în seamă, mai ales pe plan local. La alegerile din toamna anului 2012, formaţiunea a reuşit să intre şi în parlamentul din Kiev.  Sursa: FrontPress.ro
1 2 3 4
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu