Avion de vanatoare


China: Avion de vanatoare de generatia a sasea

autor: FrontPress 01.01.2013
chinaÎn ultimul timp există tot mai multe dovezi că specialiştii chinezi, singurii din lume, dezvoltă în paralel două programe de proiectare a avioanelor de vânătoare de generaţia a cincea şi proiectul unui avion de a şasea generaţie.
Anterior, existenţa acestor proiecte a fost obiectul unor zvonuri. Recent, presa chineză a confirmat existenţa lor. Este posibil ca lucrările legate de dezvoltarea avioanelor de vânătoare de a şasea generaţie să demareze în următorul deceniu.
Atenţia analiştilor a fost atrasă de articolul publicat de „Ziarul Industrial Chinez” care relatează despre implementarea sistemelor moderne de proiectare automatizată de către corporaţia pentru construcţii de avioane de la Shenyang şi în care se afirmă că în China a fost dată în exploatare platforma pentru proiectarea automatizată a avioanelor de a şasea generaţie.
În cazul avioanelor de a cincea generaţie în mediul profesionist sunt elaborate anumite criterii, precum tehnologiile stealth, super-manevrabilitatea şi viteza supersonică, în cazul avioanelor de generaţia a şasea nu există criterii unice.
Statele Unite şi Franţa proiectează conceptual asemenea complexe. Printre altele, anul trecut compania Lockheed Martin a prezentat imaginea unui asemenea avion de perspectivă. Se presupune că el poate fi fără pilot şi echipat cu noi tipuri de arme, printre care puşti electromagnetice sau lasere, de asemenea, poate avea o viteză mai mare şi distanţe de zbor mai mari decât avioanele de generaţia a cincea.
Cu toate acestea, chiar şi în Statele Unite procesul de proiectare a avioanelor de generaţia a şasea se află în stadiu incipient. Forţele Aeriene Militare americane şi Flota Militară Navală a SUA desfăşoară o activitate în acest domeniu. Se presupune că avioanele de generaţia a şasea vor apărea nu mai devreme de 2030 sau chiar 2040.
Se cunosc şi mai puţine amănunte despre cerinţele militarilor chinezi faţă de avioanele de generaţia a şasea decât despre proiecte similare occidentale.
Programul de elaborare a avioanelor de vânătoare de generaţia a şasea confirmă încă o dată faptul că într-o perspectivă pe termen lung China se vede ca o superputere la acelaşi nivel cu Statele Unite şi chiar le depăşeşte.
Probabil că lucrările legate de proiectarea avioanelor de vânătoare de generaţia a şasea vor începe abia în următorul deceniu. În cadrul acestei competiţii succesul Chinei va depinde, în principal, de rezultatele politicii de susţinere a ştiinţei fundamentale şi reformarea universităţilor, de asemenea, de starea ramurilor industriale de bază, printre care metalurgia, producţia de materiale compozite pentru aviaţie, industria electronică şi aşa mai departe. De Vasili Kaşin - Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu