Libera exprimare


Dreptul la libera exprimare, faza pe Romania

autor: Second 04.11.2012
De câteva zile se duce o luptă aproape mută, pentru dreptul la liberă exprimare şi mai ales dreptul la informare al românilor. Internetul vuieşte, şi unele canale de ştiri indică timid, faptul că gigantul media Pro s-a hotărât să se ia la trântă cu nişte site-uri, care oferă în mod gratuit, online, seriale TV (în exclusivitate străine).
Aruncând o privire scurtă asupra datelor ecuaţiei, nu este greu de văzut interesul: trustul Media Pro deţine site-ul de (pseudo)seriale online voyo.ro. Conform clasamentelor de specialitate se situează pe locul 220 în ranking-ul de accesări din România, şi cu toate că dispune de o campanie de publicitate foarte agresivă pe toate canalele „clasice” aparţinând trustului, poziţia nu se îmbunătăţeşte.
Pe de altă parte, avem concurenţa, principalul competitor, vplay.ro, este pe locul 10 la accesări în România. Acest site oferă o paletă largă de seriale străine, cu subtitrare în limba română. Toate serviciile oferite sunt, repet, gratuite.
În schimb, site-ul voyo.ro percepe o taxă de x Euro pe lună, pentru ca vizitatorii să urmărească nişte seriale sub-mediocre, marcă proprie.
Pe scurt, avem opoziţia dintre nişte servicii de calitate, gratuite, şi nişte servicii de foarte proastă calitate, contra cost.
Un manager cu viziune, mai ales în domeniul media, ar fi trebuit să înţeleagă, că singura strategie viabilă, pentru a-ţi face loc pe o astfel de piaţă, este să promovezi servicii, care să concureze ca şi valoare şi calitate pentru consumator, încercând să îl atragi de partea ta. Există nenumărate instrumente de marketing la dispoziţia unor trusturi media, mai ales ale unor trusturi atât de potente financiar ca Media Pro, încât nici nu trebuie să le menţionez aici.
Dar iată cum, „Gândeşte liber” se transformă în „Gândeşte liber doar dacă plăteşti”. Şefii Pro s-au gândit că aţâţarea CNA-ului şi a poliţiei (care nu are timp nici măcar să urmărească adevăraţii infractori, darmite să se mai ocupe de nişte site-uri atât de iubite în România) împotriva deţinătorilor a 42 de site-uri. Cu alte cuvinte, în loc să ofere un produs de calitate, încercând să îşi depăşească concurenţa, Media Pro preferă să pună pumnul în gură concurenţei şi să încerce să ne oblige să urmărim ţigăniile, manelele şi scălâmbăielile din serialele lor de doi bani.
Probabil că domnii de la Pro au aflat de cazul Kim Schmitz, deţinător al site-ului Megaupload, care a fost condamnat la zeci de ani de închisoare, din cauză că oferea filme şi muzică în mod gratuit. Înaripaţi de astfel de informaţii, şi-au dat seama că nu are sens să angajeze scenarişti sau regizori mai buni, ci varianta cea mai simplă este eliminarea concurenţei, pentru ca şi în mediul online, românii să poată să privească numai manelele şi mizeriile ţigăneşti oferite de trustul Pro.
Din păcate, „strategii” au reuşit să marcheze astfel un auto-gol. Întreaga comunitate online din România s-a coalizat împotriva trustului, daunele de imagine fiind considerabile. Se pare că boşii (deoarece termenul se potriveşte cel mai bine ţiganofililor trustului Pro) nu şi-au dat seama că românii se vor lupta măcar pentru dreptul de a mai vedea şi altceva, pentru a-şi putea păstra fereastra deschisă spre occident. Aşa cum, pe vremea lui Ceauşescu românii continuau să asculte Europa Liberă, deşi îşi riscau libertatea, aşa românii vor continua să urmărească filmele gratuite online şi vor continua să îi susţină, pe cei care le oferă.
Lupta, în acest caz nu se referă strict la seriale, ci imaginea este mult mai largă: este vorba despre liberul acces la informaţie! Pentru că astăzi ne iau serialele, mâine ne iau blogurile şi poimâine vom putea accesa numai site-uri guvernamentale.
Orice restrângere a dreptului la liber acces la informaţie este un atentat la libertatea noastră, iar apărarea unor site-uri ca vplay.ro depăşeşte sfera serialelor, şi se subsumează luptei pentru însăşi libertatea noastră! De pe Agonia Natiunii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu