Tiganii domina


Clanurile tiganesti care domina Timisoara, cu averi de milioane de euro (VIDEO)

autor: FrontPress 25.06.2012
Clanurile tiganesti si-au impartit, nu neaparat frateste, majoritatea cladirilor vechi din centrul Timisoarei. Locuitorii zonelor au privit neputinciosi. Cei care ar fi trebuit sa intervina sunt banuiti de complicitate. Iar daca autoritatile romane nu reactioneaza, reactioneaza strainii.
La sfarsitul anului trecut, o ampla actiune a procurorilor germani a ajuns pana in Timisoara – perchezitii si confiscari de documente. Se vorbeste despre o banda care a fraudat statul german cu milioane de euro, iar membri ei sunt personaje cunoscute prin afacerile lor imobiliare in orasul de pe Bega.
O echipa a emisiunii “Romania te iubesc” a pornit pe urmele banilor pana in Germania, in Frankfurt si Augsburg.
De ANI de zile clanurile de rromi din Timisoara au pus mana pe imobilele din centrul orasului. Spitale, foste institutii publice sau cladiri de locuinte, toate au capatat proprietari noi. “Bastanii”, cum sunt numiti pe malurile Begai, au apelat la mijloace ingenioase pentru a dobandi cladiri extrem de valoroase din punct de vedere arhitectonic – au cumparat drepturi succesorale, au inventat mostenitori sau au pus presiuni pe cei care detineau aceste imobile pentru a le vinde.
Capii clanurilor de rromi din Banat detin averi colosale si pana acum nimeni in Romania nu s-a intrebat de unde au atatia bani. In fiecare vara, strazile din Timisoara sunt invadate de bolizii celor care se intorc din Germania.
In octombrie 2011, o ampla actiune a procurorilor germani s-a desfasurat si in Timisoara – perchezitii si confiscari de documente. Se vorbeste despre o banda ce a fraudat statul german cu milioane de euro. Am hotarat si noi sa mergem sa vedem din ce au facut rromii din TM bani pentru casele somptuoase.
La procuratura din Augsburg, landul Bavaria, aflam ca de mai bine de un an o grupare de rromi este cercetata pentru fraude fiscale intr-o ancheta ce vizeaza si Romania.
Swabmunchen, o localitate linistita din Bavaria. Despre Nicolae Mihai se stie doar ca a facut bani din afaceri cu masini second-hand. Multi bani. Opt persoane din ancheta germana sunt din familia Mihai. Showroom-ul de masini sau “srotul”, cum este el numit de banateni, pare pustiu. Doar cateva masini de lux care nu par a astepta cumparatori. Doamna Mihai este convinsa ca si ancheta din Germania este o facatura si ca dusmanii din Timisoara sunt cei care au instrumentat-o.
Timisoara este dominata de doua clanuri de rromi rivale – Mihai si Carpaci-Stancu
Cand nu se rafuiesc pe strada, isi disputa conflictele in salile de judecata, iar miza este de cele mai multe ori imobiliara. Nicolae Mihai are o avere estimata la 10 milioane de euro. Ionelas Carpaci are o avere estimate la peste 12 milioane de euro. Exact nu stie nimeni, nici macar fiscul, care nu i-a intrebat niciodata, nimic.
Anul trecut, intr-o ancheta a emisiunii Romania te iubesc, v-am aratat cum Ionelas Carpaci, cel care si-a schimbat numele in Sandner, a pus mana pe niste proprietati prin metode dincolo de lege. Acum este inculpat pentru fals, uz de fals si inselaciune. Dupa o scurta perioada in care a stat in arest este cercetat in stare de libertate. Este obligat doar sa nu paraseasca Timisoara.
Care a fost metoda folosita de Ionelas? A aflat ca in centrul orasului un teren a apartinut pe la 1900 unui cetatean pe nume Berger, care n-a avut mostenitori. Carpaci-Sandner este acuzat ca a fabricat un act de identitate fictiv pentru un cetatean de nationalitate maghiara si a falsificat decizii de retrocedare.
Avocatul Florin Kovacs s-a ocupat de mai multe cazuri cu fraude imobiliare: “Au mers pana la falsificarea deciziei, dispozitiei de retrocedare a primarului, iar daca cel care fusese ofertat sa cumpere nu ar fi avut si el cunostiinte in primarie sa verifice dispozitia de retrocedare, aparent cartea funciara era in regula. Aparea un proprietar pe nume Berger Robert si este usor sa cauti o persoana cu acest nume mai ales in cazul de fata, a fost gasit un homeless, un aurolac din Ungaria, care purta acest nume si care a fost purtat ca un urs sa semneze tot felul de imputerniciri pentru Ionelas si gasca lui.”
In cercetarea procurorilor timisoreni s-a aflat si notarul prin care s-au semnat actele si care este nimeni altcineva decat sotia fostului prim-procuror al Romaniei, Safta Criste. Aceasta a fost scoasa de sub urmarire penala si s-a ales doar cu o amenda administrativ de…1000 de lei. Ceea ce nu s-a intamplat cu doi angajati de la cadastru, banuiti a fi fost complici cu Ionelas Carpaci.
Suspiciuni au planat asupra secretarului primariei Timisoara, cel care lucreaza in institutie de 37 de ani. Fiica lui Ioan Cojocari a fost chiar stagiar la notariatul unde s-au facut actele.
In Germania, ancheta ce vizeaza membrii altui clan, MIHAI, isi urmeaza cursul. Procurorii germani vorbesc de o banda care actioneaza de ani de zile si care a facut bani din tranzactii dubioase.
In Schwabmunchen, Nicolae Mihai se hotaraste sa se intalneasca cu noi. La intalnire vine impreuna cu fiul sau, Valentin. Ingrijorati, incearca sa ne convinga ca nu au calcat in strachini in Germania, si cu atat mai putin, in Romania. Desi, in urma cu cativa ani a stat si el in arestul politiei timisorene pentru ca a scos pistolul intr-o sala de judecata unde se lupta chiar cu rivalul sau, Ionelas.
In schimb accepta sa ne vorbeasca despre afacerile rromilor din Germania, Costel Carpaci. Ruda si cu familia Mihai, ruda si cu Ionelas-Carpaci si socrul sau Visinel Stancu.
Rromii din Timis s-a raspandit prin toata lumea. Sunt risipiti prin Germania si Austria, dar ii putem gasi si in Nordul Parisului sau in Londra. Bulibasa Carpaci locuieste in Nurenberg. Acum e in vizita la neamurile din Bavaria pentru afaceri.
In Timisoara, locuitorii sunt ingrijorati de tranzactiile rromilor. Nenumarate spitale au incaput pe mainile lor si sunt in pericol sa fie evacuate.
Laboratorul de pneumofiziologie si clinica TBC de pe starda Gabor au fost retrocedate unui mostenitor, Matei Gabor, care ar fi vandut cladirea unui alt membru al familiei carpaci, Vladimir zis Dulcea. Ironia sortii este ca principalii pacienti ai spitalului TBC sunt copii tot din familiile de rromi.
Plecam de la DSP cu un gust amar, cu senzatia ca cineva s-a spalat pe maini de problema, ca cei din conducerea Directiei s-au ascuns sub pretexte birocratice si au abandonat lupta pentru pacientii timisoreni.
Actualul prefect s-a trezit cu cartoful fierbinte in brate. Si ca peste tot in Timisoara auzim de greaua mostenire…
In ultimele zile de mandate, primarul Gheorghe Ciuhandu are o reactie halucinanta. Nu vrea sa comenteze responsabilitatile institutiei pe care a condus-o timp de 16 ani de zile, perioada in care Timisoara au aparut noi proprietari de case…
Ovidiu Draganescu a fost singurul reprezentant al autoritatilor ce a incercat sa se opuna valului migrator. Prefect al judetului Timis, timp de 4 ani a fost cel mai virulent contestatar al practicilor din orasul de pe Bega.
La inceputul anilor 2000 se actiona cu metode mult mai dure. Era de ajuns sa intre doar o familie de rromi in cladire si sa cumpere un apartament. Treptat ceilalti proprietari alegeau sa plece. Politia, SRI si alte autoritati ce ar fi putut sa ia masuri au fost ca si inexistente.
Insusi prefectul judetului a fost amenintat. A primit scrisori anonime, iar cand s-a implicat personal a riscat chiar sa se aleaga cu o corectie fizica.
Acum cativa ani, cetatenii din Frankfurt au ramas siderati in fata unui eveniment din comunitatea rroma. Zeci de tigani romani sarbatoreau un botez cu un fast pe care cei din Frankfurt nu l-au vazut niciodata.
Despre ocupatiile de baza ale rromilor in Germania nu se prea vorbeste.
Unul dintre cele mai frumoase orase din Germania, Frankfurt Am Main este ticsit de cersetori rromi. De obicei este un lider care isi supravegheaza de la distanta oamenii. Cand intrebam de cel la care ajung banii, brusc uita limba romana.
Casa de pe Bulevardul Mihai Viteazu a fost preluata cu ani in urma de Ionel Stancu. Din aceeasi familie Carpaci-Stancu. Acesta a obtinut un aviz pentru lucrari de restauratie, dar cu pastrarea arhitecturii originale.
In ultimii ani a fost intr-o stare degradare, dar lucrarile de renovare i-au pus capac. La presiunea presei locale lucrarile au fost stopate, dar casa a ramas fara acoperis si curand va ajunge una cu pamantul. Rromii nu inteleg de ce timisorenii sunt suparati pe ei. Casele au ramas tot acolo, nu le-au luat cu ei in Germania.
Imobile si averi de sute de milioane de euro sunt detinute de principalele clanuri de rromi din orasul de pe Bega. Sfidatori, acestia nu au fost intrebati niciodata de autoritati de unde au avut milioanele de euro cu care au schimbat harta Timisoarei.
Majoritatea imobilele obtinute de clanurile de rromi sunt detinute cu acte in regula si e greu de crezut ca cineva se va incerca recuperarea lor. Chiar si cu un asemenea scenariu, demersurile juridice ar avea mari sanse sa se loveasca de vicii juridice, legi interpretabile si autoritati corupte… De pe Stirile Pro Tv
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu