A murit Camil Roguski



Arhitectul lui Ceauşescu, Camil Roguski, a murit

Arhitectul Camil Roguski a încetat din viaţă în cursul zilei de ieri, la vârsta de 87 de ani. Apropiat al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, arhitectul fostului dictator i-a cunoscut pe Constantin Brătianu, pe Charles de Gaulle, pe Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și pe Carol al II-lea.
Camil Roguski s-a născut la 15 martie 1925 într-o familie de intelectuali, cu o puternică înclinare către arhitectură. Străbunicul şi bunicul acestuia au fost arhitecţi care şi-au finalizat studiile în Germania, la Charlottenburg. În 1850(cred ca este o gresala) bunicul arhitect Carol Roguski a fost chemat de regele Carol I al României să lucreze în România şi în această calitate a fost arhitect al oraşului Brăila.

Fostul arhitect al lui Nicolae Ceauşescu şi-a petrecut adolescenţa în interiorul Muzeului Etnografic din Bucureşti, alături de cei mai mari artişti ai timpului - Şirato, Toniţa, Brâncuşi- , prieteni cu tatăl său.

Începutul carierei de arhitect a fost profund marcat de profesorii săi din facultate - Duiliu Marcu şi Robert Woll. Sub îndrumarea lui Marcu, Roguski a contribuit la finisarea palatului din Piaţa Victoriei executând pentru prima dată un studiu asupra decorării lui interioare.

Apoi, ca arhitect al Ministerului de Interne, s-a ocupat de întreţinerea Palatului, dar şi de numeroase ambasade din lume: Buenos Aires, Roma, Paris, etc.

Roguski a proiectat peste 1.000 de magazine în centre comerciale Ploieşti, Brăila, Valea Jiului şi Galaţi, inclusiv ateliere de producţie şi restaurante ce compun aceste centre.

Tot el a fost cel care, împreună cu un colectiv de arhitecţi, a proiectat interioarele şi mobilierul decorativ de la Castelul Pelişor, o replică a celui dispărut. Tot el s-a ocupat de proiectarea şi executarea dotărilor celor două ansambluri de palate de la Snagov.

După o carieră de aproape 50 de ani, Roguski s-a pensionat în 1996, la vârsta de 71 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu