Tiganii majoritari si in Bulgaria



TIGANII ar putea deveni etnia majoritara si in BULGARIA

autor: FrontPress 07.06.2012
De cel puţin 20 de ani în România singura etnie care înregistrează un spor natural pozitiv sunt ţiganii, tot mai multe studii de specialitate indicând că într-un viitor nu foarte îndepărtat aceştia s-ar putea transforma “din minoritate conlocuitoare în minoritate înlocuitoare”, bineînţeles dacă actuala tendinţă demografică se va păstra. Cu aceeaşi dilemă se pare că se confruntă şi vecinii de la sud de Dunăre, care riscă şi ei să devină minoritari. 
În condiţiile în care populaţia Bulgariei îmbătrâneşte de la an la an, cercetătorii de la Institutul pentru Statistică Demografică sunt îngrijoraţi că bulgaii vor ajunge să reprezinte doar o etnie minoritară în propria ţară, potrivit B1 TV.
Conform datelor Institutului, şase bulgari mor în fiecare oră. În câteva luni, populaţia va scădea la sub şapte milioane de locuitori, mai ales că numărul de nou-născuţi bulgari este foarte mic. În acest ritm, susţin experţii, în 10 ani, bulgarii nu vor mai fi majoritari în ţara lor, scrie Novinite.
Pe de altă parte, creşte numărul locuitorilor de etnie ţigănească. Încă de pe acum există tensiuni etnice în acest sens iar experţii se tem chiar de un “război civil”, spun sursele.
Conform recensământului din 2001, în Bulgaria ar trăi 370.000 de ţigani. Estimările neoficiale indică însă un număr mult mai mare, care merge până la 7-800.000 de ţigani, însumând peste zece procente din totalul populaţiei de puţin peste 7.000.000 de persoane. În Bulgaria, alte zece procente din populaţie sunt reprezentate de minoritatea turcă.
În realitate cea mai numeroasă minoritate etnică din ţara noastră, ţiganii au ieşit la recensământ doar 619.000, adică 3,2 la sută din populaţia stabilă a României, faţă de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar falsă, estimările neoficiale indicând cel puţin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva milioane de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea în ultimii 10 ani ţiganii au fost singura etnie care a înregistrat o creştere demografică, comparativ cu românii şi restul naţiunilor conlocuitoare. Sursa: FrontPress.ro
« 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu