Smen


Smenul schimbului de bani

autor: FrontPress 17.06.2012
Unul dintre şmenurile prin care erau înşelaţi oameni cinstiţi de către schimbătorii de bani în perioada de tranziţie când cursul real era paralel cu cursul practicat de bănci, era acela prin care întorcând înainte şi înapoi suma de câteva ori, în final omul cinstit se alegea cu o valoare mai mică decât s-ar fi aşteptat, tocmai pentru că în timpul schimbului, şmenarul a inventat varii motive şi a cerut anularea schimbului sau înlocuirea unor bancnote etc.
Chiar părinţii mei au fost la un pas de a fi înselaţi când dorind să cumpere nişte mărci (pe când marca era de bază) pentru achitarea unei datorii mai vechi, schimbătorul le-a numărat leii, i-a pus pe toţi întro pungă şi apoi făcându-se că vine poliţia, le-a cerut mărcile înapoi dându-le o pungă similară cu cea în care plasase banii, plină de hârtii, după ce punga iniţiala cu leii o ascunsese în buzunar. Norocul alor mei a fost că tata s-a uitat ulterior în pungă şi a depistat astfel înşelaciunea.
Cam aşa se întâmplă un super şmen la nivel european în zilele noastre. Sub oblăduirea măriţilor conducători străluciţi care vor să ne unească pe toţi sub aceeaşi umbrelă şi ne cer suveranitatea în schimbul unor credite şi mai mari. Schimbătorii de bani nu sunt alţii decât băncile, iar fraierii sunte guvernele, adică de fapt suntem noi, căci guvernanţi primesc leafă în timp ce popoarele europene rămân cu datoriile. Bunăoară:
Guvernul Spaniei a injectat în luna mai, pe la început, sume imense de bani în băncile spaniole. Simultan, pentru a ajuta finanţarea statului Spaniol, Banca Central Europeană a oferit împrumuturi generoase băncilor spaniole, la o dobânda de 1% pe care acestea le-au oferit “salvatorului” lor, adică guvernului Spaniol, la dobânzi de peste 6%.
Dacă nici acesta nu este un mega-şmen, să-mi ziceţi mie Gigel. Ceva similar s-a întâmplat şi pe la noi cu miliardele de dolari primiţi de la FMI împrumutaţi de Guvernul României în numele poporului român. Aceste miliarde s-au dus la BNR pentru ca BNR să înlesnească creditarea băncilor locale prin dobânzi mici şi prin alte mijloace, pentru ca acestea să poată credita din nou Guvernul României, bineînţeles cu alte dobânzi.
Şi la ei, ca şi la noi, principiul de bază este că guvernele nu e bine să se împrumute direct de la băncile naţionale pentru că guvernanţii ar fi iresponsabili. Din păcate acest principiu este hilar, deoarece schimbătorii de bani au “preluat” ei iresponsabilitatea şi trag tunuri după tunuri pentru că nimeni nu îi opreşte şi pentru că pot. Câtă vreme justiţia doarme, şmenarii finanţelor mondiale se vor înfrupta din tort în continuare. De Gigel Chiazna
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu