Mai avem mult ?



Foto ! Papa Formosus judecat dupa ce a fost dezgropat la 9 luni de la moarte.

In 896, Stephen al VII-lea, a pus in scena procesul rivalului sau, papa Formous, care era mort de 9 luni, in acel moment. Cadavrul lui Formosus a fost scos din mormant si asezat pe un jilt, in sala de judecata (in imagine tablou surpinzand scena: “Le Pape Formose et Etienne VII”). Consiliul de judecata a preferat sa taca, cata vreme papa Stephen, a gesticulat si urlat, in directia cadavrului. Crima de care era acuzat Formosus, consta in incoronarea unuia dintre mostenitorii ilegitimi a lui Charlemagne, in defavoarea unuia dintre candidatii lui Stephen. Dupa proces, corpul a fost dezbracat, i-au fost taiate degetele, tarat prin palat si aruncat de la balcon, in bratele gloatei, care l-a aruncat in Tibru. A fost salvat, in cele din urma, de cei care il simpatizau, care l-au ingropat. Stephen a fost strangulat, cativa ani mai tarziu. 

2 comentarii:

  1. De unde se vede (din nou!?) ca cei care (ne) conduc nu sunt întotdeauna întregi la cap.
    In alta ordine de idei, ma bucur ca pot intra din nou aici. De vreo saptamâna ma tot trimiteai pe un site meteo. Ce s-a întâmplat?

    RăspundețiȘtergere
  2. De aceea am vrut sa arat ca mai avem si noi putin pana la aceste nebunii juridice.
    Nu este blogul meu si cred ca domnii administratori au avut de lucru. Blogurile mele sunt multe, dar nu este si acesta. Numai bine, Odorica

    RăspundețiȘtergere