Clona chineza


Clona chineza a satului Hallstatt din Austria si-a deschis portile (VIDEO)

autor: FrontPress 04.06.2012
Controversata copie fidelă a satului austriac Hallstatt, aflat în patrimoniul UNESCO, datorită caselor sale în culori pastelate, a fost inaugurat, sâmbătă, în provincia Guangdong, din China, și în prezența unei delegații venite din Austria.
Niciodată copleșiți de teama de a imita ceva, chinezii au reușit într-un an și cu o investiție de 940 de milioane de dolari, potrivit rapoartelor locale, să creeze în districtul Bolu al provinciei Guangdong, o versiune ”Made in China” a pitorescului sat austriac Hallstatt.
La inaugurarea noului sat chinez, a fost prezent și primarul originalului Hallstatt, Alexander Scheutz, împreună cu o delegaţie austriacă, nu numai pentru a admira fidelitatea copiei, ci și pentru a parafa proiecte viitoare în vederea unor schimburi culturale, potrivit ntn24.com.
Totodată, primarul austriac s-a întâlnit și cu El Jianbo, director executiv şi director general la Minmetals Land, gigantul chinez al minelor şi metalelor, cel care a construit satul, acesta precizând pe contul său de micro-blogging că acest complex reprezintă un motiv de “mândrie și prietenie” atât pentru China, cât şi pentru Austria.
Intenția chinezilor de a construi o copie a satului austriac a stârnit nemulțumire printre locuitorii autenticului Hallstatt, mai ales că nu li s-a cerut acordul. Indignarea lor s-a manifestat și în momentul în care biserica şi statuile îngerilor au fost reproduse în versiunea chineză, drept pentru care site-ul localității din Austria are un motto amuzant: ”Fotografiat de un milion de ori – copiat o singură dată”.
Când a fost întrebat despre controversa legată de investiția la indigou, Scheutz a menționat că austriecii sunt acum flatați de proiectul chinezilor, iar controversa a fost mai mult surprindere.
Noul sat a fost construit pe malul unui lac artificial, mai mic decât cel original, într-un climat subtropical, și deși intenția investitorilor a fost creșterea numărului de vizitatori chinezi și vânzarea la prețuri avantajoase a locuințelor care imită o arhitectură foarte veche, Hallstatt-ul din Austria pare a fi mai profitabil pentru cel din China.
”Mai puţin de 50 de turişti chinezi au vizitat Hallstatt, în 2005, dar acum sunt mii care zboară spre oraşul austriac în fiecare an”, potrivit oficialilor din delegaţia austriacă în China.
Acum, localitatea Hallstatt din China își așteaptă locuitorii, cei vizați fiind oameni cu resurse financiare, întrucât apartamentele situate în casele din sat au fost scoase la vânzare la un preţ mediu de 9.000 yuani (1.137 euro) metrul pătrat. De Elena Badea – De Ce News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu