Dare de seama asupra mogulilor



Cu toate ca Basescu nu va mai da mult din clanta pe la televizor, deoarece, dupa sutul teribil in cur pe care-l va lua in 6 decembrie, va avea si probleme serioase cu Justitia, care-i vor ocupa tot timpul, pentru multa vreme, doresc sa lamuresc, aici, sensul unui cuvant pe care presedintele incult si scandalagiu, il foloseste pana i se stramba gura. Mai auzim, din flitul lui spurcat, cuvantul MOGUL cam vreo zece zile. Basescu il foloseste pentru a face referire la magnatii de presa Vantu, Voiculescu si Patriciu, dar nu-l foloseste la adresa lui Viorel Paunescu, individ de aceeasi factura, care insa il slujeste si-l pupa in sfincterul anal. Am convingerea ca nici Basescu, nici slugile sale nu cunosc sensul cuvintului. Stiu ca ei nu citesc blogul meu, din pacate, caci mi-as dori sa le ramana in gat, ceea ce scriu aici, dar ma adresez, cu placere, celor 50-100 de cititori ai mei de fiecare zi, numarand si cenzorii si denigratorii.

***
Dictionarul arata ca Mogul inseamna membru al dinastiei mongole, intemeiate in India, in sec.al 16-lea. Bijuteria arhitectonica din imagine, monumentul Taj Mahal, este o realizare a dinastiei mogulilor. Alta acceptie a termenului, este aceea de persoana foarte importanta, cu puteri discretionare.
***

Epoca marilor moguli

In anul 1526( coincident, atunci a disparut statul maghiar, dupa dezastrul de la Mohacs, devenind pasalac turcesc), India era impartita in mai multe sultanate si regate, pe care timuridul BARBUR le-a invins, punand bazele imperiului mogul, care a inflorit si a durat pana in anul 1858. Miturile povestesc despre razboaiele de cucerire si despre inflorirea acestei dinastii de origine mongola din India.
Un mare conducator mogul a fost Akbar cel Mare, care a domnit intre1556 si 1605. Acesta a incercat sa adune musulmanii, hindusii si crestinii sub o religie unica. In 1739, imperiul Mogul s-a destramat intr-o federatie de state. Dupa ce britanicii au cucerit orasul Delhi, l-au detronat pe ultimul mogul in 1858.

***
Aici in Romania, este invers. Mogulii il detroneaza pe regele nebun. Si bine fac !

Un comentariu: