Baiatul care vede cu urechile

http://www.fun-on.com/img/lucas_murray_batboy.jpgBaiatul orb,in varsta de 7 ani a fost poreclit Batboy (baiatul liliac),pentru ca a invatat sa "vada" folosindu-se de urechi.Lucas Murray,fiind orb din nastere,este primul baiat din Anglia,care se folseste de ecouri pentru a vizualiza obiectele inconjuratoare.El scoate niste sunete pocnind cu limba,si isi da seama de pozitia si marimea obiectelor in functie de cum aude ecoul acelor pocnituri.
Aceasta tehnica deosebita ii permite baiatului sa alerge in mod normal pe terenul de joaca,sau chiar sa se joace baschet.

"Imi place sistemul acesta cu pocnituri,insa l-am invatat foarte greu." spunea copilul celor de la The Sun.
"Imi place baschetul.Pot sa ma folosesc de ecouri,sa imi dau seama unde este cosul,dupa care pot sa arunc mingea in cos." explica baiatul.

Sistemul de ecolocatie mai este folosit si de catre lilieci si delfini,iar baiatul isi poate da seama la ce distanta este un anumit obiect,in functie de timpul necesar ecoului pentru a se intoarce la el.Intensitatea ecoului indica marimea obiectului,iar pozitia este determinata in functie de urechea care receptioneaza prima oara ecoul.

Batboy se poate orienta chiar si in momentul in care obiectul este in miscare-ecoul este de frecventa mai joasa daca obiectul se indeparteaza,si este de frecventa mai inalta daca obiectul se apropie.Tanarul mai foloseste si un baston pentru deplasare,si memoreaza foarte bine locurile pe care le-a scanat cu urechile.

Aceste tehnici le-a invata de la un barbat orb,din California,Daniel Kish,cel care a fondat institutia filantropica The World acces for Blind,personaj care a fost sesizat de catre parintii lui Lucas la televizzor,si care a fost rugat sa le faca o vizita.
"Lucas a invatat ecolocatia in trei ani,in care a invatat intens."spunea mama lui Batboi.
"Acum,baiatul nostru este atat de independent,incat foarte rar are nevoie de mai mult ajutor decat un baiat obisnuit de 7 ani"







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu