Din fericire, viespile parazit nu isi depun ouale in oameni. Asta ar mai fi lipsit. Cu toate acestea, milioane de oameni cad victima anual intepaturilor nenumaratelor viespi si barzauni care populeaza planeta. Subiectul este foarte serios. Exista numerosi oameni care au alergie la veninul de insecte, oameni pentru care o intepatura de viespe poate fi fatala. Nu mai pomenesc de pericolul de a fi atacat de un roi intreg, situatie care iarasi se poate transforma intr-o tragedie.
Solutia este simpla - de cate ori le intalniti, la picnic, la gratar, in excursie sau calatorie la bunici, evitati sa le intaratati. Educati-va copii sa nu le deranjeze colonia in ruptul capului. Sa nu dea cu pietre in cuiburi, sa nu le intarate cu betele, sa nu se agite bezmetic, topaind si dand din maini si picioare in preajma cuibului de viespi. Pentru un copil, o intepatura de viespe, nu mai spun de barzaune, poate avea urmari mult mai grave decat asupra unui adult.
Proverbul "Sa previi este intotdeauna mai usor decat sa vindeci" este scris cu litere de aur la intrarea in lumea viespilor. Daca, totusi, inevitabilul s-a produs si viespea a intepat, nu disperati. Exista cateva metode de prim ajutor care pot fi aplicate de catre oricine. Retineti ca intepatura viespei poate fi foarte dureroasa, in special daca nu este tratata pe moment.
Daca v-a intepat o albina, primul lucru care trebuie facut este sa incercati sa scoateti acul. Daca faptasa a fost o viespe, durerea este uneori atroce, mai intensa decat cea provocata de albina. Nu va speriati, este o senzatie trecatoare. Intepatura viespei aduce in organism un venin care provoaca umflarea imediata a locului. Acesta trebuie curatat cu atentie; ideal ar fi sa aveti la dispozitie apa, sapun si solutii alcoolice pentru badijonari. Daca durerea se mentine insuportabila, autorul este un barzaune. Aplicati in toate cazurile un cub de gheata pe intepatura; in timp senzatie de durere sfasietoare va dispare. Pentru persoanele care au cazut victime unui mare numar de intepaturi se recomanda o injectie cu adrenalina. Daca persoana continua sa se simta rau la 1 ora de la eveniment, este posibil sa apara dureri si in alte parti ale corpului, urmate de dificultati in respiratie, senzatie de greata si lesin. Acestea sunt semnele ca victima prezinta alergie la venin. Daca simptomele se manifesta brusc si puternic, la nici 15 minute dupa intepatura, este posibil ca victima sa intre in soc anafilactic. In ambele cazuri, trebuie dusa imediat la cel mai apropiat spital.
Nu uitati ca viespile sunt deranjate de culorile vii si stridente. Asa ca revizuiti-va garderoba cand iesiti in natura. Si, mai ales, nu le urati! La fel ca orice vietate, au si ele un rol bine stabilit in lumea inconjuratoare. Putini stiu ca viespile sunt cel mai mare ajutor pentru agricultura, deoarece tin in frau numarul omizilor si lacustelor care alfel ar decima recoltele.
DANIEL ACCEPTA INVITATIA PE CARE AI PRIMIT-O LA ELIOT_SENI @YAHOO
RăspundețiȘtergere