Cafea italiana


Cafeaua italiana se poate servi dintr-o inghititura sau se poate savura alaturi de o bucata de patiserie, la micul dejun, asa cum se serveste in mod traditional.Desi cafeaua este bautura italiana traditionala, ea a fost introdusa prima data abia in 1570, prin Venetia, care facea shimburi comerciale cu tarile din Orientul Apropiat. Din pacate, cafeau a fost privita ca un medicament in Italia pana prin secolul 17, cand s-a deschis prima cafenea in Venetia. De aici apoi s-a extins o retea de 200 de asemenea locuri de-a lungul canalelor venetiene, extinzandu-se mai apoi in toata Italia. Unele dintre cafenelele originale inca se mai pot gasi in Roma, Torino si Venetia.
vom trece in revista cateva tipuri importante de cafele astfel incat atunci cand veti intra intr-o cafenea italiana, veti sti ce comandati fara sa mai intrebati chelnerul ce contine fiecare nume al cafelei de pe meniu:
Dictionarul de cafea italiana:
`caffè (espresso)—ceasca de cafea mica(75ml) de cafea tare
`caffè Americano—expresso cu apa
`caffè corretto—un espresso in care s-a adaugat coniac, whisky sau alt tip de bautura tare
`caffè doppio—espresso dublu
`caffè freddo—cafea cu gheata
`caffè Hag—cafea fara cofeina
`caffè latte—cafea cu lapte fierbinte, servita la micul dejun
`caffè macchiato—espresso in care a fost adaugat putina spuma de lapte
`caffè marocchino—espresso cu lapte si cacao
`caffè ristretto—espresso cu si mai putina apa(atentie – e foarte dens, aproape solid)
`cappuccino—espresso cu multa spuma de lapte, baut la micul dejun
`granita di caffè con panna—cafea cu gheata si frisca, care are textura de fulgi de gheata
`caffè corto: espresso scurt
`caffè lungo: espresso lung
`Latte macchiato – spuma de lapte cu un pic de expresso
`Caffe con panna – espresso cu frisca
`Caffe con zucchero – espresso cu zahar(de obicei cafeaua vine cu zaharul alaturi in `Italia, insa in sud trebuie sa comanzi sans zucchero daca nu iti place cafeaua dulce)
`Bicerin – cafea traditionala de Torino, ce nu se gaseste in afara regiunii `Piemonte(ciocolata calda, espresso si frisca)
`caffe shakerato – expresso, zahar si multa gheata – amestecate prin agitare

Exista si cateva reguli care stabilesc momentele zilei in care se bea cafeaua, dar si cateva lucruri util de stiut cand mergi intr-o cafenea italiana:

`Cappuccino nu se bea niciodata dupa ora 11 dimineata.
`Caffe Correcto se bea inainte de ora 10 sau dupa o masa, ca digestiv.
`Caffe machiatto se poate bea pana la mijlocul dupa amiezii, cand deja este prea tarziu pentru un cappuccino.
`Cafeaua in Italia nu se poate lua la pachet decat in putine locuri
`Italienii beau cafeaua repede, deci automat nu se vor astepta sa petreci prea mult timp prin bar cu cafeaua
`Daca stai la bar sau bei cafeaua din picioare, ai mari sanse sa platesti mai putin decat daca accepti privilegiul de a sta la masa. De obicei, acest privilegiu va aparea pe nota de plata.
`In cafenea se saluta atat la intrare, cat si la iesire
`Un expresso mai scump de 80 de centi este supraapreciat. Cu siguranta exista o cafenea cativa zeci de metri mai incolo care serveste cafeaua mai ieftin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu