Ce sunt turbinele eoliene


Turbinele eoliene se utilizeaza pentru a transforma energie kinetica a vantului in energie elecrica si mecanica. Principalele parti ale unei turbine eoliene sunt fundatia, pilonul, nacela si rotorul. 
   Rolul pilonului este de a sustine turbina si de a permite accesul in vederea exploatarii si executarii operatiunilor de intretinere si reparatii. Nacela protejeaza componentele turbinei care se monteaza in interiorul acesteia, printre care arborele principal, multiplicatorul de turatie, dispozitivul de franare, arborele deturatie ridicata, generatorul electric, sistemul de racire al generatorului electric si sistemul de pivotare. Rotorul este format din butuc si palete. Butucul permite montarea paletelor, iar paletele reprezinta una din cele mai importante componente ale unei turbine eoliene. Cele mai multe turbine au trei palete. Lungimea acestora poate depasi 60 de metri.

  In medie, capacitatea unei turbine este aproximativ 2,5-3 MW. O turbina onshore de 2,5 MW poate produce energie pentru peste 1.500 de gospodarii din Uniunea Europeana. Turbinele offshore au o capacitate de aproximativ 6 MW si rotoare cu diametru de 120 de metri, putand furniza energie pentru 5,500 de gospodarii din Uniunea Europeana.  

Turbinele eoliene incep sa functioneze la o viteza a vantului de 4-5 m/s si ating productia maxima de energie la aproximativ 15 m/s. Ele se opresc din functionare atunci cand viteza vantului atinge in jur de 25 m/s. O turbina eoliana moderna produce electricitate 70-85% din timp, dar genereaza cantitati diferite in funtie de viteza vantului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu