Teren suspendat


UNGARIA – ROMANIA: Teren suspendat de teama posibilelor violente INTERETNICE?

autor: FrontPress 17.01.2013
maghiariComisia de Disciplină a FIFA a decis recent să sancţioneze federaţia ungară, după manifestările “rasiste şi antisemite” de la meciul amical cu Israel din august 2012, astfel că partida Ungaria-România, din preliminariile Campionatului Mondial – 2014, programată pentru 22 martie, se va juca fără spectatori. Federația de Fotbal din ţara vecină este acum acuzată că ar fi planificat suspendarea propriului teren pentru a evita conflictele dintre spectatori, cunoscându-se rivalitatea dintre cele două naţiuni. În prealabil grupurile organizate de suporteri români din mai multe oraşe au anunţat încă de anul trecut că doresc să se deplaseze în număr mare la Budapesta, cifra estimată fiind de circa 2.500 de persoane.
Un reputat analist de sport din Ungaria, Gyorgy Szallosi, a lansat într-o emisiune transmisă pe postul de televiziune M1 o ipotează care a uimit multă lume. Potrivit acestuia, conducerea fotbalului din Ungaria a planificat suspendarea pentru meciul cu România, pentru că rivalitatea existentă între spectatori este periculos de mare și ar putea duce la incidente extrem de grave. “A trecut foarte mult timp de la meciul cu Israel, care, totuși, a fost un amical. Șefii Federației probabil că au făcut lobby pentru această suspendare pentru ca riscurile ar fi fost incalculabil mai mari, iar noi nu putem îmblânzi mii de huligani”, a argumentat Szollosi. Deasemenea acesta a susținut că maghiarii vor pierde aproximativ 500 de mii de euro ca urmare a suspendării.
În luna ianuarie, liderul partidului naţionalist Jobbik, Gabor Vona, a postat pe Facebook un mesaj în care cerea manifestaţii de protest în jurul arenei sportive unde va avea loc partida: “Nu renunţaţi! Vom organiza o demonstraţie la stadion, ne strângem în faţa unor ecrane uriaşe ale căror costuri le suportăm noi. Facem iad!”.
Comisia de Disciplină a FIFA a suspendat terenul Ungariei pentru un meci, astfel că partida cu România se va disputa cu porțile închise. FIFA a luat această decizie ca urmare a comportamentului fanilor maghiari în Israel. În cursul meciului de vara trecută, încheiat la egalitate (1-1), suporterii unguri au scandat în repetate rânduri “evrei ticăloşi”, “Buchenwald” (referire la un lagăr de concentrare din timpul celui de al Doilea Război Mondial) sau “Viva Mussolini”. În timpul imnului israelian, “Hatikvah”, sute dintre ei s-au întors cu spate către teren. Deasemenea, oaspeţii ar fi  afişat “însemne rasiste, antisemite şi provocatoare”. Sursa: FrontPress.ro
NriJZ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu