Istorie vie


Istorie vie in Fortul 13 Jilava. Omagiu pentru LEGIONARII parasutati de aviatia SUA (FOTO)

autor: FrontPress 01.11.2012
Un număr neașteptat de tineri, inclusiv numeroși elevi de liceu, au răspuns sâmbătă 27 octombrie 2012 la invitația Fundației “Ion Gavrilă Ogoranu” de a vizita Fortul 13 Jilava alături de scriitorul Marcel Petrișor, președintele Federației Române a Foștilor Deținuți Politici Luptători Anticomuniști. Acesta, el însuși deținut politic și autor al celebrei trilogii “Secretul Fortului 13″, a avut amabilitatea de face un memorabil ghidaj dând frâu liber amintirilor trezite de fiecare colț al acestui loc al suferinței și martiriului.
Vizita a avut ca principale obiective poarta principală, aresturile, țarcurile de plimbare, celularele, izolatorul, reduitul cu sinistra “turelă” și bineînțeles Cazimca, diabolicul loc de exterminare unde au murit Costache Oprișan, Vică Negulescu și unde a fost zidit ani de yile împreună cu Nicolae Petrașcu chiar Marcel Petrișor, ghidul acestui inedit pelerinaj.
Tinerii prezenți în număr mult mai mare ca anii trecuți au pus întrebări acestui martor al istoriei, mulți dintre ei declarându-se profund impreionați de experiența inedită trăită cu ocazia acestei vizite.
Printre alte activități, vizitatorii s-au îndeletnicit cu identificarea și descifrarea numeroaselor inscriptii de pe zidurile celei de a doua incinte, care cuprind nume sau frânturi de nume, ani sau simboluri politice.
Partea a doua a acțiunii s-a desfășurat în afara Fortului 13, în locul de deasupra Văii Piersicilor, locul de execuție a condamnaților la moarte, unde au sfârșit numroși luptători în rezistența anticomunistă și unde, de anul trecut, prin grija Fundației Ion Gavrilă Ogoranu străjuiește o cruce de beton în memoria celor 13 legionari executați de comuniști la 31 octombrie 1953 în “lotul parașutiștilor”.
Slujba de pomenire oficiată de părintele Ioan Pascale a fost însoțită de prezența simbolică a celor 13 luptători ale căror portrete au fost puratate de tinerii din flancuri.
A vorbit dl. Marcel Petrișor despre gestul eroic al acestor tineri care au renunțat la viața tihnită și situațiile create în occident pentru a fi parașutați de aviația militară SUA în România ocupată de sovietici, în vederea desfășurării de acțiuni informative și de rezistență în perspectiva începerii unui război între blocul NATO și URSS. Dl. Petrișor a atras însă atenția asupra perfidiei rețelei Kim Philby de spioni britanici din serviciile americane, care au trădat în favoarea URSS, deconspirând lupta acestor tineri anticomuniști.
Dl. Șerban Suru președintele Asociației Petre Țuțea, autor în anii 1990 a numeroase acțiuni publice și editoriale despre legionarii parașutați și cercetător la CNSAS pe această temă în calitate de apropiat colaborator al lui Traian Golea, a relatat amănunte interesante din lupta acestor eroi pe teritoriul României comuniste dar și aspecte inedite despre impedimentele întâmpinate în 1997 în munca de cercetare, când din dispoziția președintelui Emil Constantinescu dosarele lotului parașutiștilor au fost resecretizate. Domnul Suru a prezentat asistenței un drapel tricolor al diviziei Armatei Naționale care a luptat pe Oder împotriva trupelor sovietice în 1945.
Dl. Florin Dobrescu, secretarul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu a evocat la rîndul său sacrificiul acestor eroi, arătând că, exceptând fosta URSS, România a cunoscut cea mai dur regim de teroare și exterminare a elitelor naționale, motiv pentru care nimeni nu are dreptul să judece România sau să arate cu degetul poporul român pentru lipsa de democrație sau nivelul scpzut de dezvoltare economică. Dl Dobrescu a apreciat prezența în fiecare an mai mare a participanților la această acțiune care a devnit o tradiție în fiecare sfârșit de octombrie. Biroul de presă al Fundației “Ion Gavrilă Ogoranu” – Fotografii: Florian Cristache și Victor Dogaru
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu