Viza pentru o tara civilizata


Am doar 21 de ani, imi iubesc tara pentru ca m-am nascut si am crescut aici, dar mi-e scarba de ce se petrece acum in Romania.
Curve orbile si uzate se dau mari dive, persoane care nu au nici un respect pentru familie, extra-divortate de zeci de ori dau sfaturi pentru ''viata de familie'', aceleasi 'dive'' cu posete de zeci de mii de euro la brat, cu tocuri mai scumpe decat intretinerea pe un an la o familie obisnuita, cu tencuiala colorata care le mascheaza tenul perfect, marcat de abuzurile vietii de ''om exemplar'' , afiseaza zambete isterice si critica ''femeia obisnuita, care habar nu are se imbrace, sa se comporte si sa se respecte'' , doar pentru ca femeia obisnuita, se intampla sa fie sotie ( a aceluias barbat), mama, angajata dar si casnica, si nu isi permite sa dea sumele pe care le cheltuie ele pe extensii de par, imbracaminte, si alte artificii care ar face orice om sa arate ''ca in reviste'' .
Pornesti televizorul si nu ai cum sa nu dai de cate o ''diva'' plina de sine, femei care fac de rusine purtatoarele de fusta prin nerusinarea, prostia, ingamfarea lor dusa la extrem, chiar daca incearca sa para cat mai naturale, mai finute, mai ''doamne'' , mascarada e scarbos de evidenta. Domnisoare de 18 de ani, crescute in mizerie, prostitutie la coltul blocului si in boschetii din parc, frumos tencuite, ajunse pe ''micul ecran'' la tot felul de emisiuni de 2 lei, unde chiar daca nu pot lega corect cateva cuvinte banale care sa formeze o propozitie, se cizeleaza in arta datului din fund, si primesc titlul de ''diva'' , dupa care apar sosiile abea trecute de pubertate, sau poate nici macar atat, fetite care incerca sa le copieze, oripiland bunul simt la modul extrem .
Despre barbati nu are rost sa vorbesc, pentru ca e greu sa ii numesti barbati pe mascaricii care isi fac veacul la minunatele emisiuni din grila de programe de divertisment romanesti. Asa ca mai bine nu.


Despre stirile de la ora 5, stie deja toata lumea. Vedem romanii in toata splendoarea lor. Violandu-si copii, mamele, bagand cutitul, din cand in cand, in proprii parinti, chinuind animalele, sau chinuindu-se unii pe altii, cu cele mai diverse si ingenioase metode, murind in santuri de betie, facand scandal in barurile infecte in care isi duc veacul, intrand in curul gol in scoli, sa stranga de gat cate un profesor, facand accidente cu masini de lux, omorand oameni nevinovati, familii intregi, de dragul vitezei care ii face sa para ''mai tari'', vedem sate intregi cufundate in saracie inimaginabila, oameni care nu stiu sa citeasca, nu au curent, si isi folosesc copii pe post de cai, sa traga de dimineata pana seara pe camp, batrani care se sinucid de frica zilelor mizerabile care le-au mai ramas, oameni in toata firea care se sinucid de disperare, lasand in urma copii nefericiti, barbati care isi bat sotiile, ca nu au avut ce sa puna in supa, copii de 12 ani care fac filme porno in pauze, cu telefoanele mobile, tineri care dau in cap sau injunghie pentru 10 lei, in contrast cu cartiere de lux unde viata curge parca din alt izvor, oameni care dau sume inimaginabile pe haine, masini, vacante exotice sau alte excentricitati, oameni care isi permit operatii si tratamente pentru sanatatea sau nebunia lor, oameni care traiesc fara grija zilei de maine...
Cand eram mica, nu credeam ca asa ceva exista altundeva decat in filme. Atunci nu imi placea sa ma uit la putinele filme care erau difuzate, din cand in cand la televizor, pentru ca mi se facea frica vazand posibilitatea existentei unei lumi atat de rele. Acum ma uit la filme ca sa uit de lumea care se desfasoara sub ochii nostri, zi de zi, tot mai brutal si neomenesc.

Am vorbit despre oamenii obisnuiti. Cei care traiesc pe strazile pe care umblam noi, in casele pe care le vedem noi, cei care stau la cozile la care stam noi. Dar ce sa zic despre cei care ''sunt la putere''? Cei care sunt pusi acolo, sa faca ordine, sa puna la punct, sa rezolve probleme si sa ii lase pe oameni sa isi vada de lucru? De cei care isi bat joc de noi pe fata, care in ''perioada de criza'' au bani pentru turism, dar nu au pentru sanatate, au bani pentru ''ministerul tineretului'', dar nu au pentru invatamant, au bani sa construiasca scene de zeci sau sute de mii de euro, dar nu construiesc camine pentru studenti, au bani pentru campanii electorale ale copiilor de presedinti, dar nu au pentru hrana bolnavilor in spitale, pentru salarii si medicamente, pentru justitie, pentru oamenii care duc o viata de responsabilitati si sunt rasplatiti cu nimic.
Trebuie sa fii incredibil de tampit sa crezi ca, oferindu-i o sansa fiicei presedintelui, le oferi o sansa tinerilor. Ea nu are nevoie oricum de sansa aceasta, are viata asigurata, are un salar de 7.000 de lei lunar, ce ii mai trebuie? A candiat pe cont propriu, dar care alt tanar din tara asta si-ar mai fi putut permite o campanie electorala? Ce sclipire de geniu are ea, de a ajuns atat de departe, facand abstractie de faptul ca e fiica presedintelui tarii? Are intr-adevar o sclipire de geniu, intr-atat de mare, incat nu ii permite nici sa se exprime, eclipsandu-i vorbirea, si tot. Sau e proasta. Pur si simplu.
Tinerii nu au neaparata nevoie de un alt tanar sa ii reprezinte. Construiti camine studentesti, oferiti-le burse de studiu, nu batjocura, oferiti-le loc de munca, oferiti-le profesori instruiti si demni, nu le luati profesorilor si acel putin pe care il au, sa ii dezumanizati si sa devina complet nepasatori, corupti si disperati. Banii aceia din campania eleoctorala irosita a domnisoarei isi gaseau un loc mai cinstit in lucrurile astea. Asa credeam si eu ca vor sa ofere ''o sansa tinerilor''.



Nu stiu daca e normal ca la 21 de ani, sa adun atatea nemultumiri la adresa tarii mele, dar nici oarba nu sunt. Am nevoie de toate astea, din pacate, ca sa imi fac curaj sa plec. Sa traiesc intr-o tara civilizata, unde oamenii care muncesc nu sunt calcati in picioare. Unde oamenii nu sunt batjocoriti in halul asta. Unde atunci cand e nevoie de bani in sanatate, banii sunt bagati in sanatate, si nu in turism. Unde atunci cand e nevoie sa se construiasca un camin, se constuieste un camin, si nu o biata scena de spectacolo.
Si da, acolo vreau sa fie ''acasa''.

* poza e pusa corect, cu fundul in sus

6 comentarii:

  1. imi pare tare rau sa-ti dau dreptate!fuuuuuuuuuuuuugi !aici lucrurile nu vad sa se normalizeze vreodata...

    RăspundețiȘtergere
  2. si mie imi place articolul tau, dar fuga nu este o solutie alison, daca noi fugim cei care am putea schimba ceva atunci ce se va intampla, ar trebui sa ne punem umar la umar sa ne recastigam deminitatea de a fi roman, nu cei care sunt la TV rfeprezinta romania ci noi care suntem aici, ei nu pot fi acolo daca noi ii ignoram si stingem televizoare, si nu cumparam ziarele care au prostit si prostestc noile generati, ex Clik, Libertatea si alte,

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari pt articol...mi-au dat lacimile si mi s-a facut scarba de toate cele enuntate in articolul tau..care de fapt sunt strigate neauzite ale fiecaruia dintre noi!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. fuga este o solutie egoista si nepatrioata,dar oare anii de sacrificiu ii baga cineva in seama?ai tu stiinta de firul de nisip?asa au si ei de nevoile tale,de drama ta de om cu bun simt,care-si face datoria mereu si mereu e tratat cu sictir...
    in cite generatii credeti ca ne vom educa sa nu scuipam pe strada,sa punem manele la maximum peste tot,sa curatam in urma ciinilor din dotare?si de ce sa suporti mizerie si saracie ...patriotismul e deja o chestie desueta in astfel de conditii...mergem spre globalizare.

    RăspundețiȘtergere
  5. p.s.:si nici nu ma uit la tv la posturile romanesti si nici nu citesc mizeria asta de presa...
    sunt destule alte chestii care merita atentia mea decit astea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Este minunat pentru că îți pasă. Cu revoltă am văzut oameni pe care îi apreciam, care au putere să rezolve, și nu fac nimic. Este minunat și în același timp periculos pentru tine, dacă nu reușești să te detașezi și să te întărești te vor afecta din ce în ce mai mult. Subscriu furiei tale, este îndreptățită, dar primii vinovați sunt cei de peste 50 de ani, după care urmăm noi și, poate, și voi. Nu-i lăsa să te dărâme.

    RăspundețiȘtergere