My Sergey: A love story

Faptul că sunt leșinată după patinajul artistic nu mă mai miră. Cred că urmăresc acest sport de când mă știu. Cunosc cam toți campionii europeni, mondiali și olimpici (chiar dacă nu aș putea scrie numele tuturor rușilor și asiaticilor).

Patinajul este o poveste minunată despre cum forța fizică, talentul nemăsurat și iubirea pentru artă, muzică și stil se întâlnesc în mod inedit. Poate le dau dreptate celor care spun că nu este chiar un sport, pentru că nu-l poți judeca obiectiv, dar sincer eu nu-l urmăresc pentru competiția acerbă (care există, vă asigur) ci pentru spectacol. Această poveste de care vreau să vorbesc a născut la rândul ei povestioare extraordinare în lumea patinajului, de dragoste, de ură, de invidie, tristețe sau admirație.

Peste toate însă răsare o poveste uluitoare. Protagoniștii :Yekaterina Gordeeva/Sergey Grinkov. Perechea rusă era reușita prin definiție. Patinau împreună de la 15 ani, erau multiplii campioni naționali și europeni atât la juniori cât și la seniori. Succesul era garantat. Astfe urmează să câștige titlul mondial în patru rânduri 86-87, 89-90. Vârful de formă îl ating însă la Olimpiada de la Calgary, Canada în 1988 unde câștigă medalia de aur. Ca foarte mulți sportivi era imposibil să trăiască o poveste iubire înafara circuitului, așa că își trăiesc propria poveste de iubire pe gheață, devenind perechea momentului, dezvăluind o dragoste ce îi mistuia cu multă vreme înainte.

În aprilie 1991 cei doi se căsătoresc într-o biserică ortodoxă din Moscova și decid să părăsescă concursurile de amatori trecând la profesiniști. În 1992 realizeză că sunt prea tineri totuși pentru a renunța la competițiile furtunoase de amatori, ea avea numai 22 de ani, iar el 25 și decid să se întoarcă la amatori pentru a prinde olimpiada de la Lillenhamer din Norvegia (care a avut loc la doar 2 ani distanță din cauza proaspetei decizii de a separa anii olimpici, până atunci într-un singur an se disputau atât olimpiada de vară cât și cea de iarnă). La olimpiadă câștigă a doua medalie olimpică de aur din carieră (lucru extrem de rar la patinaj, mai ales la perechi).

Anul următor devin părinții unei fetițe Daria și părea că nimic nu poate sta în calea fericirii lor. Dar în 1995 în timpul unui antrenament dinaintea unei gale profesioniste, el face stop cardiac și moare pe gheață sub privirile ei în doar câteva minute. Avea doar 28 de ani.
După ce-și revine din șoc, Yecaterina rămasă văduvă la doar 25 de ani scrie o carte, care mai târziu va avea parte și de o ecranizare: "My Sergey: A love story".

Sursa pozei.

Acest articol a apărut și pe Bialog (formă puțin modificată) în 31 ianuarie 2009.

5 comentarii:

  1. Incredibil,in timp ce citeam articolul,parea o poveste frumoasa,mi-a adus un zambet usor pe fata,insa m-au trecut fiorii in momentul in care am citit felul in care el murise...Trist...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este poate cea mai tristă poveste din lumea sportului. Am încercat să-mi comand de pe Amazon filmul, dar în format DVD este foarte scump...iar VHS nu are rost.
    Poate am să-mi iau totuși cartea, un roman scris sub puternica impresie a dispariției omului drag.

    Îmbucurător este faptul că după un anumit număr de ani ea și-a revenit, deși foarte greu din câte am înțeles și s-a recăsătorit cu campionul olimpic tot la patinaj Ilia Kulik. Life goes on ...

    RăspundețiȘtergere
  3. A!... pentru doritori, se găsesc părți din ecranizare pe YouTube, dacă există curioși :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce termeni cauti pe youtube sa le gasesti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Caută "My Sergey" sau numele lor... se găsesc destul de multe, dar calitatea imaginilor e buna numai la unele :(

    RăspundețiȘtergere