Apara-ti "scula"

Apara-ti barbatiaMulte fete au curajul sa iasa in public fara lenjerie, dar putini sint barbatii care indraznesc sa-si puna kilt (la modul traditional, adica). Filmele interzise minorilor sub 15 ani arata partile roz ale organelor feminine, dar evita cu ostentatie corespondentul masculin al acestora. si in timp ce femeile au o intreaga ramura a medicinii dedicata zonei private, noi nu prea apucam sa ajungem pe la doctor. Noroc cu crizele de hernie.

Concluzia? Cind trebuie sa avem grija de unul din cele mai importante organe ale noastre (cel care face ca specia sa supravietuiasca, pina la
urma), habar n-avem cum sa facem asta. Ceea ce cu siguranta nu e bine, pentru ca penisul, testiculele si prostata pot avea o sumedenie de probleme: mincarimi, infectii, dureri, umflaturi, inflamatii, tumori, eruptii, arsuri, blocaje si... cancer.

Daca nu le dai atentie, poti ajunge bolnav, steril sau mort. Dar daca stii despre ce e vorba in toata povestea asta, poti preveni majoritatea acestor afectiuni. incepe acum, omule. Am asamblat pentru tine noua scenarii posibile, care te vor pune pe ginduri, dar la care sintem in masura sa-ti oferim solutii.

Simti o durere cumplita in scrot.

Cauza: Daca nu cumva ai fost lovit in zona respectiva, probabil ca unul din testicule s-a rasucit in jurul cordonului spermatic si nu mai primeste indeajuns de mult singe. Gindestete la o bila legata de capatul unei sfori. Daca invirtesti sfoara, bila va incepe sa urce. in cazul de fata, fenomenul se numeste torsiune testiculara si produce o durere ascutita.

Remediul: Mergi la spitalul de urgenta. Daca nu rezolvi asta in maximum patru ore, poti sa pierzi un testicul. Asa ca n-are nici un sens sa risti. Medicii vor face o ecografie, pentru a determina daca rasucirea de care vorbeam mai sus a avut loc. Daca e asa, vor chema un chirurg urolog, care va dezlega itele problemei. Apoi va coase fiecare testicul in interiorul scrotului, pentru a preveni torsiunile ulterioare.

Simti o alta durere, ceva mai suportabila, in zona "bilutelor".

Cauza: Probabil ca tubul rasucit care colecteaza si depoziteaza sperma inainthttp://legacy.owensboro.kctcs.edu/gcaplan/anat/notes/Zygote-3D-Male-Human-Anatomy-Collection-3.jpge de ejaculare (epididimul) s-a inflamat din cauza unei infectii bacteriene. Printre principalii vinovati se numara gonococul, chlamydia si, la barbatii trecuti de 40 de ani, o infectie a tractului urinar care a migrat spre zone mai "favorabile". si testiculele se pot inflama din cauza asta.

Remediul: Nu te baza pe analgezice si pe proverbiala ta rezistenta la durere. Daca nu te tratezi, tuburile cu pricina se cicatrizeaza si se blocheaza. S-ar putea sa devii infertil. Doctorul iti va prescrie un antibiotic care sa lupte cu bacteria. Umflaturile si durerea vor disparea in trei zile, dar poate dura luni intregi pina la disparitia tuturor simptomelor.

Te dor penisul, testiculele, pelvisul, picioarele... si, de asemenea, ai dureri cind urinezi sau ejaculezi.

Cauza: Ai sindromul durerii pelviene cronice, care, cel mai adesea, e rezultatul unei inflamatii a prostatei. E vorba de o colectie de simptome care se datoreaza unei nereguli, de obicei o infectie, si problemelor care rezulta din raspunsul organismului la infectia respectiva.

Remediul: in faza initiala, doua treimi din barbati se vindeca dupa administrarea de antibiotice. Pentru cei la care inflamatia persista, exista niste preparate cu bioflavonoide din plante, precum si o serie de medicamente eliberate pe reteta, care calmeaza durerile si imbunatatesc fluxul urinar.

Unii barbati sufera de spasme musculare si nervoase si au nevoie de relaxare terapeutica. Oricum ar fi, trebuie sa mergi la urolog. intre timp, fa bai fierbinti, evita alcoolul, mincarurile picante si cofeina. si pune-ti o perna sub fund, atunci cind petreci mult timp pe scaun.

Ai impresia ca scrotul tau e un sac cu viermi, iar "bijuteriile familiei" sint mai "lasate" decit bustul Sophiei Loren.

Cauza: Uneori, "valvele" dinauntrul venelor scrotului nu se inchid cum trebuie. Singele balteste, iar zonele respective se umfla. Apar varicozitati (vene dilatate), care nu sint intotdeauna dureroase, dar singele suplimentar incalzeste testiculele.

Acest lucru pune in pericol productia de sperma (care are loc la temperaturi de maximum 37˚C) si face ca testiculele sa atirne mai departe de corp. Aproximativ 20% din barbati vor avea varicocel, la un moment dat in viata.

Remediul: Daca observi ca iti atirna mai mult decit ar trebui, consulta un urolog specializat in probleme de infertilitate. El va opri baltirea singelui, sectionind venele sau blocindu-le. E o operatie foarte simpla, iar trei saptamini mai tirziu vei putea sa faci sex.

Desi se recomanda ca la patru luni dupa interventia chirurgicala sa faci o analiza de sperma. La 60% din barbati, calitatea spermei se va imbunatati dupa operatie. Chiar daca nu vrei sa faci copii, ar trebui sa corectezi aceasta situatie, daca ea produce dureri sau o diferenta de marime intre cele doua testicule.

Sursa:Menshealth

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu