Nesupunere civica

PPMT ameninta cu “nesupunerea civica” daca nu va fi creata “regiunea AUTONOMA Tinutul Secuiesc”

autor: FrontPress 30.10.2013

regiunea autonoma maghiaraPreşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro Tibor, a declarat la câteva zile după “Marele marş secuiesc” că ungurii din România “nu se vor lăsa până când nu îşi vor atinge scopul, de obţinere a regiunii autonome a Ţinutului Secuiesc”, urmând să recurgă chiar la “forme democratice de nesupunere civică”, dacă autorităţile române neglijează comunitatea maghiară. Şi în trecut, liderii formaţiunilor şovine din Ardeal au ameninţat cu “nesupunerea civică”, până în prezent totul rămânând la nivel declarativ.
toro-t-tibor“Marele Marş al Secuilor a arătat că această cauză a autonomiei Ţinutului Secuiesc nu este ceva izolat şi nu este doar jucăria politică a unor politicieni, ci are un sprijin popular în zonă. Am dat un răspuns hotărât: dorim toţi secuii, locuitori ai zonei, ca Ţinutul Secuiesc să fie o regiune administrativă autonomă, să primească un statut special. Nu ne lăsăm până nu ne atingem scopul, de a forma o regiune autonomă a Ţinutului Secuiesc. Am transmis, prin acest marş, şi un mesaj Guvernului de la Bucureşti, că suntem deschişi la dialog şi considerăm că această construcţie de autonomie este vitală pentru viitorul comunităţii noastre. Vom continua astfel de mişcări până la forme democratice de nesupunere civică, unealta unei comunităţi care nu este ascultată şi este neglijată de autorităţi”, a spus Toro Tibor în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Cluj.
Potrivit acestuia, comunitatea maghiară “nu are un plan privind acţiunile de nesupunere civică”, dar printre acestea s-ar putea număra blocarea unor drumuri sau refuzul de a plăti impozite cu care maghiarii nu sunt de acord.
“Sper să nu fie nevoie să uzăm de ele, ar fi mult mai ieftin să purtăm un dialog cu Guvernul, dar cred că sunt forme democratice, fără violenţă, de a atrage atenţia asupra unei nedreptăţi”, a subliniat liderul PPMT.
Nesupunerea civică este o metodă cetăţenească de protest în masă împotriva deciziilor puterii de stat, care sunt considerate nelegale sau potrivnice interesului comun. Această metodă de protest poate include refuzul de a plăti impozite sau taxe, greve, blocarea drumurilor sau căilor ferate, ocuparea de spaţii publice sau chiar nesocotirea instituţiilor și a administraţiei publice și înfiinţarea altor structuri noi în locul acestora.
Pe de altă parte, regiunea autonomă la care face referire liderul PPMT a fost o structură teritorial-administrativă de circa 13.550 de kilometri pătraţi, cu reședința la Târgu Mureș, care a fost creată de autorităţile comuniste staliniste în 1952. Regiunea Autonomă Maghiară a existat în România între 8 septembrie 1952 și 16 februarie 1968. Limbile oficiale ale regiunii au fost româna și maghiara. Regiunea Autonomă Maghiară a fost aproximativ corespunzătoare cu aşa-zisul Ținut Secuiesc. Sursa: FrontPress.ro
800px-Administrative_map_of_Romania,_1952-1956

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu