Educatie » Profesorii dau bani grei ca să rămână la catedră

Scris de:

bani
Cursurile de conversie profesională pentru dascăli costă mai mult de 3.000 de lei.
Pentru cei mai mulţi dintre profesori, în special pentru cei care predau discipline cu foarte puţine ore pe săptămână sau care se adresează doar unei anumite specializări, singura şansă de a rămâne la catedră o reprezintă conversia profesională. Cu alte cuvinte, înscrierea la cursuri de formare, organizate, de obicei, de universităţi, care să le permită să dobândească o a doua specializare. Câteodată, cu totul diferită de prima. Nu puţine sunt cazurile profesorilor de matematică şi fizică orientaţi spre limba română, disciplină la care se scot în fiecare an posturi la concurs, sau a inginerilor care predau discipline de specialitate, la specializări căutate de elevi tot mai puţini, care se reorientează, de exemplu, spre biologie.
Conversia profesională se face, însă, pe bani. De exemplu, un curs de conversie profesională pentru profesori, pe specialitatea biologie, organizat de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, costă 3.600 de lei, pentru patru semestre de studiu. Un curs de Informatică – Tehnologia informaţiei şi a comunicării, organizat de Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, costă 800 de lei pe semestru. Cursurile durează trei sau patru semestre, în funcţie de prima specialitate a cursantului, ale cărui documente vor fi analizate de o comisie înainte de a se înscrie la cursuri. Frecvenţa este obligatorie, cursurile fiind organizate, de obicei sâmbăta şi duminica, în centrele universitare.
“Dacă vrei să rămâi în sistem, mai ales dacă predai discipline care se adresează unui număr mic de elevi, cum sunt unele discipline de specialitate din liceele tehnice, nu prea ai de ales. Nu se pune problema dacă vrei sau nu vrei reconversie profesională, dacă ai sau nu banii necesari pentru cursuri. Ceea ce eu ar trebui să investesc acum în educaţia copilului meu cheltui pentru şcolarizarea mea, ca să am în continuare serviciu”, a spus o profesoară romaşcană, care a dorit protecţia anonimatului.
“Conversia profesională este posibilă în mod gratuit prin programe de formare prin fonduri europene. Doar că au fost accesate foarte puţine astfel de proiecte şi presiunea pe aceste cursuri gratuite a fost foarte mare”, a spus Ionel Hociung, vicepreşedinte al Sindicatelor Libere din Învăţământ Neamţ.
Disciplinele cele mai căutate la acest moment, la care sunt în continuare posturi scoase la concurs, sunt limba română şi limbile străine şi educaţia fizică şi sportul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu