Fiul lui Stalin Dezvaluiri


Secrete din Al Doilea Razboi Mondial despre fiul lui Stalin, dezvaluite de arhive



Foto: Daily Mail

O arhiva sovietica scoate la iveala unul dintre ultimele secrete din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Fiul dictatorului Stalin, Yakov, comandantul regimentului 14 Howitzer, s-a predat fortelor naziste, in timpul invaziei tarii sale din anul 1941.

Documentele contrazic astfel pozitia oficiala a Rusiei sovietice, conform careia Yakov Djugasvili, fiul cel mare al tiranului comunist, a fost capturat de catre germani, scrie Daily Mail.

Acum, arhivele Ministerului Apararii rus arata ca Yakov a dezertat din cauza deziluziei sale privind mersul razboiului, in care 1,3 milioane de barbati ai Armatei rosii au fost capturati, ucisi sau raniti in primele saptamani ale invaziei naziste din iunie 1941.

Publicatia germana Der Spiegel a avut acces la aceste arhive si a publicat povestea fiului lui Stalin, in ultima sa editie.

Renegat de Stalin

Stalin l-a renegat pe fiul sau, Yakov, in 1928, in urma unui conflict avut din cauza unei relatii amoroase a tanarului.

Arhiva ministerului de la Podolsk dezvaluie faptul ca Stalin i-a scris mamei sale in aprilie 1928:

"Spune-i lui Yasha ca eu cred ca s-a comportat ca un criminal si ca un jefuitor, cineva cu care nu mai am nimic in comun si cu care nu vreau sa mai am vreo relatie. Lasa-l sa traiasca unde si cu cine vrea el. J. Stalin."

Yakov s-a oferit voluntar in armata in 1937, a devenit locotenent in 1940 si a ajuns comandantul Regimentului 14 Howitzer, in timp ce Hitler trimitea 3 milioane de oameni in Operatiunea Barbarossa, pe 22 iunie 1941.

Pana pe 9 iulie, fortele sovietice s-au retras din Vietbsk, actualmente in Belarus, iar bateria lui Yakov a realizat foc de acoperire pentru trupele sale. El a fost recompensat cu o medalie de catre comandantul sau, dupa care a disparut, presupunandu-se ca a fost capturat.

Stalin nu a spus poporului rus ca fiul sau a fost capturat. In ochii sai, aceasta a fost tradare.

Maresalul Gheorghi Jukov a scris in memoriile sale despre o conversatie cu "seful", in timpul razboiului, in care Stalin a spus: "Yakov nu va scapa din captivitate. Fascistii o sa-l impuste".

Acest lucru s-a dovedit adevarat, in aprilie 1943 el a fost impuscat, in timp ce incerca sa scape din lagarul de la Sachsenhausen, aflat la nord de Berlin.
ziare.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu