Petre Tutea Citate


Petre Tutea Socrate al Romaniei

In democratie, numai intamplarea naste un mare sef. - Petre Tutea - www.citate.ro

Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei Românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator.

Am dorit întotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema Aflarea în treabă ca metodă de lucru la Români”.

La întrebările fundamentale de ce și în ce scop, aporetica rurală românească răspunde „d-aia„

Petre Țuțea - eseist și filozof român. .... vă spun eu cine sunt: sunt român, naționalist, creștin, ortodox și militarist.

Petre Ţuţea: „Eu sunt român de meserie”

Colaborează la diverse publicaţii naţionaliste, alături de Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr ...

 Legionarismul era in insesi ideile epocii, dar legionarismul nu putea sa iasa castigator deoarece avea la baza o eroare - nationalismul absolut, care este impracticabil. De la excesul de nationalism li s-a tras sfarsitul legionarilor.

La comunisti, daca nu esti cu ei - sau nu mai esti cu ei - inseamna ca esti legionar. De ce acest ''''sindrom legionar'''' la bolsevici ma intrebati? Fiindca legionarii sunt singurii romani care n-au avut in dictionar la litera G cuvantul gluma si cand ii prindea pe comunisti era vai de cozonacul lor. Dar de fapt, nici comunistii nu stiu de gluma; asta-i punctul lor comun cu legionarii.

 Nu se poate spune ca miscarea legionara n-a fost puternica! N-a avut rezultate pozitive fiindca extremismele sunt greu suportabile. Nici fascismul italian n-a durat, nici national-socialismul german n-a durat si erau similare cu miscarea legionara. Deosebirea dintre ele si miscare este aspectul religios al miscarii legionare. Nici fascismul si nici national-socialismul n-aveau caracter religios. Hitler era cu mituri germanice, Mussolini era ateu. Intr-o intrunire se spune, Mussolini s-a uitat la ceas si a zis: Ii dau ultimatum lui Dumnezeu ca in cateva minute sa ma trasneasca daca exista! Si apoi s-a uitat la ceas. Au trecut minutele si a demonstrat ca Dumnezeu nu exista.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu