Comemorare

160 de ani de la nasterea compozitorului nationalist Ciprian Porumbescu

autor: FrontPress 14.10.2013

porumbescuAcum 160 de ani, în 14 octombrie 1853, s-a născut în familia preotului ortodox Iraclie compozitorul Ciprian Porumbescu. Acesta a văzut lumina zilei în Şipotele Sucevei, Bucovina, teritoriu administrat la vremea respectivă de autorităţile imperiale austriece din Viena.
A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat la Conservatorul din Viena. Talentul şi perseveranţa l-au transformat în unul din cei mai faimoşi compozitori români din toate timpurile.
Ca un fapt inedit, Ciprian Porumbescu a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național „Hymni i Flamurit”. Deasemenea, a scris și melodia fostului imn de stat al României comuniste, Trei culori.
Ciprian Porumbescu a fost nu numai un mare compozitor, ci şi un naţionalist român. Nu s-a temut să-şi afirme identitatea naţională şi să condamne ocuparea Bucovinei. Pentru convingerile lui politice a stat şi la închisoare pentru scurt timp, în 1877 şi 1878.
După gratii s-a îmbolnăvit de tuberculoză, fapt ce i-a adus într-un final sfârşitul. A încercat să se trateze în Italia, dar fără nici un rezultat. A murit tânăr, la numai 29 de ani, în data de 6 iunie 1883, în localitatea suceveană Stupca, aşezare care astăzi îi poartă numele.
În 1973, regizorul Gheorghe Vitanidis a realizat în cinstea lui Ciprian Porumbescu un film artistic în două serii cu Vlad Rădescu, debutând în rolul marelui compozitor și patriot. Sursa: FrontPress.ro
Ciprian Porumbescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu