Anul AUTONOMIEI


Laszlo Tokes: Am proclamat 2013 anul AUTONOMIEI

autor: FrontPress 06.01.2013
tokesEuroparlamentarul Laszlo Tokes a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, ca in acest an Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) vor organiza o serie de actiuni menite sa promoveze “autonomia si federalismul“.

“Am proclamat anul 2013 anul autonomiei, pentru noi va fi anul autonomiei, care este o valoare europeana, o institutie democratica. Autonomia in cadrul federalismului, pleacand de la existenta sa deja in Europa si avand in vedere de a fi creata si in Bazinul Carpatic – ar putea constitui viitorul nostru politic si national”, a spus Laszlo Tokes, in prima conferinta de presa sustinuta in acest an la biroul sau europarlamentar de la Oradea.
Fostul episcop reformat a precizat ca si-ar dori ca aceste obiective sa fie discutate de toti reprezentantii comunitatii maghiare.
“Reinnoiesc propunerea mea de acum 23 de ani privind revitalizarea colaborarii maghiaro-maghiare in cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo sa reprezinte cu adevarat interesele ungurilor din bazinul carpatic, sa organizam o masa rotunda maghiaro-maghiara pe problemele majore ale maghiarilor din Romania in relatiile cu majoritatea romaneasca, iar acest lucru nu se poate face in cadru privat intre UDMR si Guvern”, a mai spus Laszlo Tokes.
Afirmatiile sale au fost intarite de Toro Tibor, presedintele PPMT, care a anuntat ca, in momentul de fata, se lucreaza la un calendar al actiunilor din acest an menite “sa promoveze autonomia si federalismul”.
“Ne vom concentra pe diferitele forme de autonomie comunitara – autonomia teritoriala si culturala a localitatilor cu statut special, vom continua sa promovam ideea de federalism.
Salutam anuntul facut de noul guvern cu privire la intentia de modificare a Constitutiei, pentru ca acesta este un bun prilej sa ne promovam demersurile. Dar, anul autonomiei nu inseamna doar anul promovarii proiectelor legislative, ci si o ampla miscare populara pentru promovarea autonomiei. Vom initia o serie de astfel de miscari, pentru ca noi credem ca numai prin actiuni complexe se poate promova acest proiect politic.
Avem exemplul celor din Catalonia, care se manifesta in strada de ziua lor nationala. Acest lucru ne dorim si noi, ca Tinutul Secuiesc si Zona Partium sa fie recunoscute ca regiuni istorice cu statut special. Avem nevoie de o presiune, in sens pozitiv, fata de sfera politicului, iar daca sute de mii de oameni se alatura acestui demers, Parlamentul, oricat de majoritar ar fi, trebuie sa ia in considerare acest demers”, a spus presedintele PPMT, Toro Tibor.
Ideile enuntate de Toro au fost completate de Laszlo Tokes, care a precizat ca PPMT si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania isi vor uni fortele pentru punerea in practica a acestor demersuri.
“Metoda principiala pe care o vom folosi este metoda democratiei directe, impunerea vointei maselor, o practica absolut democratica, de care perioada comunista ne-a dezobisnuit. De altfel, acest lucru s-a intamplat si la Revolutia de la Timisoara”, a mai spus europarlamentarul Laszlo Tokes.
Atat Tokes, cat si presedintele PPMT, Toro Tibor, precum si vicepresedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, au criticat si acordul de colaborare semnat intre UDMR si USL in luna octombrie a anului trecut, pe care liderii maghiari l-au numit “pactul secret dintre UDMR si USL” prin care “UDMR si-a tradat propriul electorat”.
“Prin acest pact UDMR si-a tradat propriul electorat, continuand practica minciunilor prin care a reusit la fiecare alegeri parlamentare sa ajunga la guvernare. Acum, insa, Romania are cel mai prost Parlament din ultimii 23 de ani si nu face nota discordanta nici factiunea UDMR. Il putem cita aici pe tovarasul Nicolae Ceausescu care spunea ‘fara deosebire de nationalitate’” , a mai spus Tokes. Newsin via Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu