Mituri calorice despre bauturi


Mit 1. Sucul de fructe nu ingrasa, laptele in schimb da.La prima vedere s-ar putea spune ca nu este nimic gresit in propozitia de mai sus. Hmm, pot sa te rog ceva? Vino mai aproape! Mai aproape! Nu vezi nimic in propozitia de mai sus? Chiar, nu ti se pare ca ceva nu este in regula? Multi dintre noi ar ramane uimiti daca ar afla ca un pahar cu suc de fructe are mai multe calorii decat un pahar cu lapte (cu 1% grasimi).

Pana si laptele cu 2% grasimi are 10 kilocalorii, adica mult mai mult decat un pahar cu suc de fructe, care are 120 de kilocalorii.In timp ce sucul de fructe contine in mare parte zahar, laptele ramane un aliment nutritiv (contine proteine, calciu, potasiu si vitamina D).

Mit 2. Toata apa imbuteliata este in fond apa si nimic mai mult.Apa, fara arome, nu are nicio calorie. Insa, unele sortimente de apa imbuteliata, contin pe langa apa si suc natural. Din pacate, apa cu arome contine indulcitori artificiali si foarte putin suc natural. Iar asa cum probabil ai intuit, gustul prospat al sucului natural este anihilat de prezenta indulcitorilor artificiali.

De exemplu un singur pahar cu apa tonica are nici mai mult nici mai putin de 125 de kilocalorii. Si atunci ce sa fac!?:) Citeste mai intai eticheta si verifica ingredientele. Daca alegi sa consumi apa imbuteliata, in loc de apa de la chiuveta (bleah!), asigura-te ca are fluor.

Mit 3. Daca aleg sa beau vin, in loc de bere, nu mai fac burta.Da, da! Si marmota invelea ciocolata. Multi ar fi tentati sa creada ca, vinul are mai putine calorii decat berea. Iata de ce un pahar cu vin are mai multe calorii. Daca un pahar cu vin (140 de ml) are 130 de kilocalorii, in schimb o sticla de bere (400 de ml) are 150 de kilocalorii. Si cu cat vinul este mai dulce, cu atat contine mai multe calorii. In ceea ce priveste bauturile tari, numarul de calorii creste direct proportional cu nivelul de alcool.

Mit 4. Cafeaua este singura sursa de cafeina .Ti-ai spune asta numai daca faci parte din categoria maniacilor (Am spus asta!? Ma scuzi, am vrut sa spun a dependentilor.) de cafea, cel putin in prima parte a zilei. Si banuiesc ca ceai nu prea bei. Dar, ar trebui sa stii ca si acesta are cafeina. Pana si unele bauturi dulci contin cafeina. Ah, ma scuzi era sa uit de energizante.

Si pentru ca tu la fel ca si restul din jurul tau acordati prea putin interes celor scrise pe eticheta, te sfatuiesc sa limitezi doza de cafeina daca suferi de hipertensiune sau esti o viitoare mamica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu