Dinastia Tudorilor - The Tudors

"Ai impresia că știi o poveste, însă știi doar cum se termină ea. Pentru a ajunge în adâncul unei povești, trebuie să te întorci la începutul ei".

Regele Henry al VIII-lea a rămas în istorie ca o emblemă a tiraniei, renumit fiind pentru crudele decizii pe care le lua. El este primul rege care a riscat excomunicarea de către Papalitate și care s-a autoproclamat Conducătorul Bisericii Anglicane. El este Întemeietorul Anglicanismului. Și totuși...

Filmul "The Tudors" aduce în atenție alte figuri din istoria Angliei: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Thomas Cromwell, Charles Brandon și alții, care au influențat în mod semnificativ deciziile crude ale Regelui.

Seria episoadelor în aduce în prim plan pe tânărul Rege Henry VIII, dormic de ascensiune, avid de putere. Căsătorit cu soția fratelui său decedat, Catherine de Aragon, mult mai în vârstă decât el, Henry nu renunța la a iubi femeile tinere și frumoase. Una singură însă îi atrage sentimentele cele mai puternice, Anne Boleyn, pentru care face tot posibilul să o aducă pe tronul Angliei. De aici pleacă rivalitatea cu Papalitatea și despărțirea de Vatican.
Una dintre marile dorințe ale regelui era nașterea unui fiu, demn să îi fie urmaș la tron. Însă nici Catherine și nici Anne nu reușesc să îi îndeplinească dorința. În cele din urmă, Anne cade în dizgrația Regelui, iar soarta o face să plătească pentru suferința Catherinei, mai mult poate decât o merita. De luat în calcul este, de asemenea, întregul aport pe care l-a avut Anne la consolidarea Anglicanismului, ea însăși fiind o adeptă a acestui curent religis, alături de Thomas Cromwell, pe care îl ridică la rangul de Prim-Ministru. Împreună, reușesc să dărâme vechile tradiții catolice, instaurând noi practici protestante.
Toate acestea au loc cu acordul Regelui, un Rege care își dorea să fie adulat, iar aceste personaje au reușit să se folosească de aviditatea lui pentru adorare, pentru a-l manipula.
După dispariția Annei, Henry se căsătoreste cu o femeie frumoasă, pacifistă, carr readuce armonia în căminul regal. Însă nici soarta ei nu a fost una fericită. Însă ea a fost singura femeie care a reușit să dea naștere mult-doritului fiu, moștenitor al Tronului.
Șirul soțiilor lui Henry nu se oprește aici, urmând căsătoria cu o protestantă - care nu ii este deloc pe plac. Căsătoria lor nu se va consuma niciodată.
Sezonul III se oprește aici, urmând ca povestea să continue în sezonul IV. Povestea este presărată cu cadre istorice, cu comploturi, cu alianțe și trădări, care dau o savoare istorică care te țin cu ochii lipiți de ecran.



Filmul atrage prin scenele bine realizate, prin acuratețea cadrelor istorice, prin eleganța toatelelor, prin tăria personajelor.

În prezent, există doar trei serii ale acestui film, urmând ca ultima serie, totodată și ultima, să fie realizată anul acesta.

Pentru toti împătimiții istoriei, este un serial ce nu trebuie ratat!

Mai multe detalii despre film găsiți aici.

9 comentarii:

  1. vad ca e bine vazut si pe imdb ;)eu l-am salvat demult la 'de vazut' ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. CORA (82) - tu chiar te-ai plictisit in vacanta ce-a trecut :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Manu :)
    Ma bucur ca ai ajuns pe aici! Welcome!

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate ar fi cazul sa incepi sa il si vezi! Merita!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, nu m-am plictisit deloc! Tocmai! Si, sa stii ca am scris si la lucrarea de dizertatie :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Ms de urare! :D Am sa-l vad sigur ...dar nu in perioada asta care si asa mi-i plina! Pe bune ca l-am trecut intr-un fisier inca de mai demult - de cand am mai vb. despre el! Eu culeg tot ce aud ca este frumos si pun bine ptr. viitor!
    Lasa-ma cu lucrarea aia :P!:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu te las deloc!!! Sunt foarte perseverenta, sa stii!!!

    RăspundețiȘtergere