Eu si Martisor


Pierdusem dorinta si placerea de a purta Martisor. Nu stiu, poate unde piata era invidata de kitsch-uri. Habar nu am care a fost motivul real. Stiu ca pentru baieti e ceva costisitor si fug cat pot de aceasta sarbatoare. Si-a pierdut oarecum din parfum, din farmec. Pacat. Si, tocmai de aceea, fac o calatorie in interiorul meu, sa imi gasesc dorul de a purta Martisor, la pieptul meu cu dor.

Clasa I… un baiat dragut, care locuia la internatul din curtea scolii… mi-a daruit cel mai frumos martisor... pentru ca, eram pentru el, FRUMOASA. A insemnat mult pentru mine. Acel Martisor il am si acum.
Apoi, peste ani, eram o domnisoara draguta, am primit o felicitare facuta manual cu textul: “Din alb de nea nevinovat/ Din rosul dragostei curat/ Iti impletesc un Martisor/ Sa-l porti la pieptul tau cu dor.” Mi-a placut.
….
Imi plac lucrurile simple, finute, cu bun gust si muuult suflet.
Am o prietena care face martisoare. Am descoperit oameni talentati care fac lucruri minunate – handmade. Promit sa ma intorc la frumos… sa-l vad, sa-l traiesc din plin. Imi plac cosarii, trifoiul cu patru foi si potcoavele.
Anul acesta, voi pune in practica povestea Martisorului, care spunea cam asa: “firul de Martisor va fi purtat la mana o luna de zile, iar in ultima zi a lui martie, va fi rupt de un baiat. Acel baiat te va iubi.” Da, e copilaresc, stiu, dar vreau sa ma joc, sa ma intorc la basm si la traditie.
Domnilor dragi, nu va impacientati, Martisorul trebuie sa fie simplu, simbolic, si nu foarte costisitor. Daca este venit din inima, cu multa daruire valoreaza mai mult decat o bijuterie. Un vers, cu un fir de Martisor pentru fetele romantic face mai mult decat un parfum Cacharel.
Acum, va las. Pornesc spre Targul de Martisor de la Muzeul Taranului Roman. (25-28 februarie).

2 comentarii:

  1. Asav e! Dar a alunecat si sarbatoarea aceasta in comercial si preluata din zbor de massmedia, a cazut in derizoiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da... din pacate! Insa, ieri, dupa vizita la Muzeul taranuli la targul Martisor am vazut ca traditia inca mai exista. Am vazut mestesugari cu suflet si rabdare - mi-au explicat ce materiale au folosit, ce inseamna munca etc.
    M-au facut sa zambesc si sa revin din nou la Martisorul de acum ani buni, asa cum era el... frumos si iubaret!
    Multumesc Dan pentru lectura si comentarii!
    zambete si senin la fiecare pas!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere