Autostrada mai mare ca un continent


Tara care are mai multi km de autostrada decat un continent intreg

autor: FrontPress 20.01.2013
0După ce în 2011 se putea lăuda cu un record privind infrastructura rutieră, China a doborât un nou record al autostrăzilor. Mai precis, conform unor cifre neoficiale, chinezii au ajuns să aibă mai mulți kilometri de autostradă decât toată Europa la un loc.
Mai precis, în decembrie 2012, China a ajuns să dețină o rețea de 91.157 de km de autostradă, urmând ca în ianuarie să depășească 91.500 de km, adivă nivelul actual al rețelei existente pe tot continentul european (nu numai Uniunea Europeană, ba dimpotrivă, în calcule a fost inclusă și Turcia).
Regiunea cu cea mai extinsă rețea de autostrăzi este provincia Henan, care are numai ea singură aproape 6.000 de km de autostradă. Conform unor date oficiale, la finalul lui 2011, regiunea cu cei mai puțini km de autostradă avea aproape 700 de km de autostradă, mai mult decât are toată România.
A deschis 600 km de autostradă în 3 zile
Despre infrastructura Chinei s-a scris mult. Și de bine și de rău. Este foarte interesant de văzut detaliile privind infrastructura țării care candidează pentru primul loc în topul celor mai marii economii ale lumii.
Pe data de 27 septembrie, în China a fost inaugurată un tronson de 63 de km. Pe data de 28, au fost deschise 3 tronsoane, unul de 30, unul de 163 și încă unul de 106.
Pe data de 29 septembrie, au fost deschise tot 3 tronsoane de autostradă: unul de 107 km, altul de 119 și încă o bucată de 39.
Trei zile în care s-au inagurat 627 de km de autostradă. Știm că nu încape comparație, însă nu putem să nu remarcăm faptul că în trei zile, chinezii au inaugurat mai multe autostrăzi decât a inaugurat România în 20 de ani.
În anul 2011, China adăugase nu mai puțin de 11.000 de km de autostradă rețelei pe care o are. În total, chinezii au dat în folosință în 2011 la 74.000 de km de drumuri, șosele și autostrăzi și au făcut lucrări de reabilitare pe alți 190.000 de km.
Astfel, de la 1 ianuarie 2012, China se putea lăuda cu o rețea care numără nu mai puțin de 85.000 de km de autostradă. Toată această rețea uriașă a fost construită în mai puțin de 30 de ani. Mai precis, construcția primei autostrăzi din China a avut loc în anul 1984. De atunci și până acum, accesul pe autostrada care leagă Shanghai de districtul Jiading a fost cu plată, însă de la începutul acestui an, accesul pe autostrada care are doar 18 km a devenit gratuit. Construcția acesteia a costat 36 de milioane de dolari, conform agenției de presă Xinhua.
În anul 2011, investițiile totale în autostrăzi și infrastructura civilă aviatică a fost de 1,49 de mii de miliarde de yuani.
“Nu există țară ca a noastră care să construiască autostrăzi de la o localitate la alta și care să distrugă pașii firești ai dezvoltării unui sistem de transport”, spunea la finalul anului trecut Lu Dadao, un expert chinez în rețele de transport, care adăuga că “prea multe autostrăzi au complicat sistemele socio-economice”.
“Multe dintre noile autostrăzi au un trafic mult sub așteptări dar costurile de întreținere sunt foarte mari”, spune Yan Ji, director de investiții la HSBC Jintrust Fund Management Co, fapt ce se vede și din imaginile de mai sus.
China nu este doar țara care a făcut prea multe autostrăzi. Este și țara care își tot alimentează bula imobiliară construind clădiri masive pe o piață imobiliară care dă semne de oboseală. De Valentin Vioreanu – Capital

2 comentarii:

  1. China power :) Tot respectul pentru ei !!! Oameni foarte muncitori. Habar nu aveam ca lungimea autostrazilor din China depaseste lungimea autostrazilor din toata Europa. Trebuia adaugata la cele 7 minuni ale lumii :) Va doresc sa aveti parte de o duminica excelenta de cei dragi !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariu, Asa este ! Va doresc si eu o duminica memorabila, Odorica

    RăspundețiȘtergere