Pion



O tablă de şah... Piesele sunt mutate de o mână nevăzută, iar eu mă simt un pion nefericit aruncat la sacrificiu în prima linie a frontului. În jurul meu, caii nepotcoviţi nechează a pagubă, suferă de amnezie şi au uitat să sară în formă de L, iar nebunii filozofează pe teme medicale, împart cămăşi de forţă în stânga şi în dreapta, reneagă diagonala clasică şi dau în judecată turele fiindcă îndrăznesc încă să susţină cauza liniei drepte... Cuprinse de o isterie sexuală fără precedent, regina albă şi regina neagră trăiesc de o vreme momente intime scufundate în pasiune covârşitoare, capturându-se una pe cealaltă pentru a-şi testa libidoul, iar înspăimântătorii regi au depăşit căsuţa care îi separa, conform regulamentului, şi se gândesc serios să se apuce de table cu simţ de răspundere... Trec printre piese cu gândurile în raniţă, iar un nebun alb face tumbe în faţa mea, invitându-mă să gust dintr-o licoare careaşa spune bezmeticulmă va ajuta să ţin viaţa într-un şah etern... Râd. Râsul este strâmb, dar cum n-am o oglindă în buzunarul de la veston, mi se pare că arată hollywoodian. M-aş pune şi pe un afiş, ca să mă fac de râs definitv. Îl dau la o parte din calea mea pe insolentul cu licoarea lui absurdă şi mă îndrept către ultima linie, acolo unde sper cu toată convingerea că am să trăiesc descătuşarea transformării supreme. În sfârşit. Nu ştiu ce anume voi deveni, trebuie să recunosc, dar poate că va îndrăzni vreun deştept să propună forurilor competente ca şahul să se joace de mâine încolo cu cinci nebuni... Dacă mă întâlniţi cumva pe stradă şi am să vă rog – printre tumbe - să beţi dintr-o licoare magică, vă rog să nu mă băgaţi în seamă. Şi transmiteţi domnilor Karpov şi Kasparov toate cele bune...

14 comentarii:

  1. Ai împletit minunat jocul minţii cu pasiunea, minune de om.

    Spunea cineva"e plină lumea de nebuni, ce mai contează încă cinci???"

    Te îmbrăţişez cu toată dragostea, Lisandru!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mana "nevazuta" stie ce sa faca cu pionul...
    In sah este piesa de sacrificiu,dar totodata este si singura piesa de sah care merge numai inainte!rolul lui este cel al luptatorului,cand ajunge insa in ultima linie,lumea e la picioarele lui...este piesa care il ajuta pe rege sa invinga.
    Frumos articolul tau,l-am gustat din plin,mi-a placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Geanina - îmbrăţişările tale sunt de fiecare dată balsam pentru sufletul meu...

    @Tasha - spre ultima linie ne îndreptăm, cu multă speranţă strânsă de-a lungul periplului...

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant text, complicat pentru cine nu joacă şah...
    Cine o fi nebunul?
    Acela care dă şah la rege...are curajul nebunului,
    dar este oare chiar nebun?

    RăspundețiȘtergere
  5. @heramariana - sincer să fiu m-aş întreba cine NU este nebunul...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cine NU este nebunul?
    POPORUL ROMÂN este încă normal, altfel ar da ŞAH nu doar la rege, ci la toţi zeii şi la "ZEUS"... Regret...eu nu joc şah...:)
    Dar îmi place melodia "Nebun de alb".:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Melodia "Nebun de alb" este melodia care ne-a unit pe mine şi pe Geanina... I-o cânt la chitară când vrem să dansăm cu amintirile noastre frumoase...

    RăspundețiȘtergere
  8. "Ca un nebun de alb ce captureaza, regina neagra pentru o vesnicie"!! Vara ce a trecut numai cantece de munte si folk am fredonat, am inregistrat si am filmat. Superba melodie a lui Emeric.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu o ascult mai demult si mi-am permis un mic
    "tablou mizgalit", acum nu-i pozat sau l-am pierdut pe undeva...intr-o zi am sa-l gasesc si am sa-l postez.:)
    Geanina,
    unde esti, vezi cite minuni se intilnesc pe aici?
    Oare sunt intimplatoare?

    RăspundețiȘtergere
  10. @ANKlina - da, o melodie excelentă...

    @heramariana - Geanina este pe aici, pe lângă mine, o bebeluşă cuminte care că trimite numai gânduri bune!

    RăspundețiȘtergere