Cât de nebuni suntem?

"Un mare vrăjitor, vrând să distrugă un regat, a turnat o băutură vrăjită în puţul de unde beau toţi locuitorii lui. Oricine bea din apa aceea înnebunea.
A doua zi de dimineaţă, a băut din ea toată populaţia şi toţi şi-au pierdut minţile, afară de rege, care avea un puţ doar pentru el şi pentru familia lui, la care vrăjitorul nu putea să ajungă. Alarmat, regele a încercat să ţină în frâu poporul, luând o serie de măsuri de siguranţă şi de sănătate publică: dar poliţaii şi inspectorii băuseră din apa otrăvită şi socoteau că deciziile regelui erau o absurditate, hotărând să nu le respecte cu nici un chip.
Când luară cunoştinţă de acele decrete, locuitorii regatului rămaseră încredinţaţi că suveranul înnebunise, şi acum scria lucruri fără sens. Strigând, o porniseră spre castel şi-i ceruseră să abdice.
Disperat, regele a fost de acord să părăsească tronul, dar regina l-a oprit, zicând: „Să mergem acum şi noi până la fântână şi să bem din ea. Astfel vom fi şi noi la fel ca ei.”
Zis şi făcut: regele şi regina au băut din apa nebuniei şi-au început numaidecât să îndruge lucruri fără noimă. Supuşii lor s-au căit pe loc de vreme ce regele dovedea atâta înţelepciune, de ce să nu-l lase să-şi cârmuiască ţara?
Şi ţara a trăit mai departe în pace, deşi locuitorii ei se comportau în chip foarte diferit de vecinii lor. Regele a putut să cârmuiască până la sfârşâtul zilelor sale". (Paulo Coelho - Veronika se hotărăşte să moară)
În cazul acesta vă întreb:
- care sunt reperele normalităţii?
- în funcţie de ce spunem că un om este sănătos mental sau nu?
- cu ce drept încadrăm un OM în anormalitate?
- cât se respectă în societate individualitatea, personalitatea unică?

4 comentarii:

  1. in general majoritatea da tonul normalitatii,de asemnea obisnuinta...spunem ca ceva este normal ca asa face toata lumea sau ca e normal ca asa s-a pomenit...

    e buna tema, ma intereseaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena,
    As adauga ca pragul de la normal la anormal e atat de fin, incat se poate cadea aproape fara sa iti dai seama in partea cealalta!
    Mi se intampla sa lucrez cu copii care sunt considerati anormali, insa mie mi se pare ca sunt unici si cateodata chiar mi se pare absurd sa ii modelez eu, dupa un anumit tipar, doar pentru ca asa trebuie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil ca toti suntem un pic anormali:), cu sigranta unici;

    ma gandeam si la alt aspect

    e normal sa faci un bine cuiva sau anormal, e normal sa te razbuni sau anormal sa ierti?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca lucrurile sunt vazute atat de subiectiv, incat e greu sa apreciezi cand o persoane face bine sau face rau!

    RăspundețiȘtergere