Flashmob


Am avut tangente prima data cu termenul de flashmob acum un an cand m-am oferit sa ma ocup de organizarea campaniei Free Hugs din Ploiesti. Intre noi fie vorba, a fost un total esec. Singura parte buna din toata afacerea a fost vinul fiert de dupa. De dupa...imbratisari, bine inteles. Atunci am si cunoscut fenomenul.
Ce este un flashmob defapt? E o manifestatie originala ce consta intr-un grup de oameni care se aduna la o anumita ora, intr-un anumit loc, si o perioada scurta de timp executa aceeasi actiune dupa care se raspandesc. Organizarea unui flashmob se realizeaza prin intermediul internetului, e-mail-ului si a messenger-ului si este exclusa organizarea in scop comercial al acestuia.
Exista si cateva reguli ce trebuie respectate pentru succesul unui flashmob:
-Participantii trebuie sa isi sincronizeze ceasurile inainte de actiune
-Participantii, inainte de actiune, trebuie sa dea impresia ca nu se cunosc, astfel incat viitori spectatori sa nu banuiasca nimic
-Participantii trebuie sa porneasca simultan, sa realizeze actiunea concomitent si sa inceteze in acelasi timp la ora stabilita, dupa care sa dispara ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat
-Toate actiunile respecta un scenariu raspandit anterior prin metodele descrise mai sus
-Organizarea si participarea se face in mod voluntar
Cautand pe net veti gasi o multime de flashmob-uri care mai de care mai interesante si mai trasnite. Primul a fost realizat undeva in anul 2003 (aprilie/mai/iunie), desi se presupune ca ideea a aparut prin secolul XX.
Si in Romania se practica asa ceva. De exemplu zilele trecute s-a petrecut in Bucuresti a 3-a editie a Lecturilor Urbane. Acest flashmob instiga la citit, si mai exact la lectura in locuri publice. Ma intreb cati dintre voi ati incercat sa cititi intr-un loc public? Si cati dintre voi ati primit poate priviri ciudate ca ati facut asta? Membrii flashmobului atrag atentia asupra unei carti dupa care o ofera celor interesati. Unii stramba din nas. Altii, multumiti ca au primit cartea, nu se mai opresc din citit nici dupa ce Lecturi Urbane s-a terminat. Interesant e mesajul. Si mai interesant e sa participi.
Si vazand ce placut trebuie sa fie sa participi la un flashmob am ajuns la concluzia ca defapt nu am stiut sa il organizez. Dar, sincer, astept cu nerabdare sa am ocazia sa particip la asa ceva. Liber la flashmob-uri. :D



Imagine "lecturi urbane": Copyright Flaiu








14 comentarii:

  1. Foarte tare:)...pai daca mai organizezi vreunul prin Ploiesti, poate reusesc sa ajung si eu:)...cred ca ar interesant:)...o seara frumoasa:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sa mai am ocazia sa mai organizez. Dar imi va trebui mai multa popularitate si oameni dispusi sa faca asta. Nu poti face un flashmob in 3 oameni din care 2 pregatiti.

    RăspundețiȘtergere
  3. poate in felul asta o sa existe o sansa de a atrage atentia, poate chiar si la schimbare.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Rappa_ru': Oricum vei fi bine venit! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ joc cu visarea: Si daca nu se schimba, tot le este atrasa atentia. E un inceput.

    RăspundețiȘtergere
  6. :) interesant,era bine daca era si un video,sa vedem reactia oamenilor din jur:)

    RăspundețiȘtergere
  7. @ 100 Ro: Pun acum si video. Buna idee, nu mi-am dat seama.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesantă acţiunea. Şi chiar e un fel bun de a atrage atenţia.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Paranoid Man: Sunt unele care cer totusi curaj. Am auzit de un flashmob unde toti participantii au rmamas fara pantaloni. Nu stiu care era scopul...

    RăspundețiȘtergere
  10. @ joc cu visarea: Dupa cum am zis si mai sus, sunt nerabdatoare sa particip si eu la unul calumea ;)

    RăspundețiȘtergere