Anul Nou – traditii si obiceiuri in lume

Brazilia
Petrecerea de trecere dintre ani este una dintre cele mai exuberante in Brazilia. In cele mai multe orase braziliene , chiar si cele de marime medie , este un spectacol de artificii dupa miezul noptii si spectacole speciale de muzica. Cea mai cunoscuta celebrare este pe plaja Copacabana in Rio de Jaineiro. Orasul Sao Paoloare gazduieste si el un eveniment cunoscut in intreaga lume: Maratonul Saint Silvester , la care participa atleti din mai multe tari incluziv staruri olimpice cum este Paul Tergat din Kenia , care a castigat de cinci ori.

Canada
In Canada familiile se aduna de obicei si celebreaza Revelionul impreuna. Cel mai adesea , cateva familii se intalnesc si celebreaza in cadrul unei petreceri mai mari. Petrecerile de obicei implica semineuri si spectacol de lumini. Multi canadieni vad Revelionul ca pe un moment in care familia se reuneste si are un festin pe cinste. Obiceiul difera de la o zona la alta. In Quebec , de exemplu , sarbatoarea este celebrata deopotriva cu familia si prietenii si se ofera cadouri. In mediul rural , oamenii isi iau snowmobilurile si se urca pe dealurile inalte unde fac gratare.

Danemarca
Danezii celebreaza de obicei Revelionul cu familiile , sau mult mai comun in zilele noastre , cu prietenii apropiati , cu artificii si sampanie. Meniul de revelion este alcatuit de obicei din trei feluri. Danezii asculta in mod normal si discursul pe care Regina il tine la televizor. Apogeul il reprezinta momentul in care ceasul de pe Primaria Copenhagai arata ora 12 si mii de oameni sunt adunati in piata orasului pentru a se distra si pentru a urmari artificiile.

Ecuador
Oamenii din Ecuador sarbatoresc Revelionul intr-un mod unic. Efigii numite Anos Viejos ( Ani vechi ) sunt create pentru a reprezenta oameni si evenimente din anul anterior. Cel mai adesea acestea include caractere politice sau lideri cu care creatorul efigiei nu a fost de acord. Papusile sunt facute din bete de baut , ziare , carpe vechi etc. In general sunt umplute cu artificii iar la miezul noptii sunt aprinse pentru a simboliza arderea trecutului incovenient si pentru a ura bun venit anului nou. Originea aceste traditii este necunoscuta.
Inca o traditie cunoscuta din Ecuador este “Vaduva” care este in mod normal un barbat imbracat in femeie si care ii face pe oameni sa rada prin faptul ca plange in continuu. Apoi oamenii ii vor da vaduvii niste bani pentru a o ajuta sa scape de barbatul nebun.

India
Cele mai multe sarbatori au loc in orasele mari cum sunt Delhi , Chennai , Hyderabad si Mumbai. Evenimentul este insotit de artificii si spectacole sustinute de personaje de la Bollywood.

Japonia
In Japonia se tine Festivalului Cantecului Rosu si Alb. Este o traditie veche de 50 de ani in care “25 de barbati si 25 de femei” sunt impartiti in doua echipe care trebuie sa faca zgomot ( sa ciripeasca ) fara incetare. Templele budiste suna de 108 ori.

Scotia
In Scotia, Anul Nou este numit “Hogmanay”, iar in unele sate sunt aprinse suluri de smoala, ce sunt apoi lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vina. Scotienii cred ca prima persoana care va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos daca aceasta persoana este un barbat brunet, care aduce un dar. In Scotia a aparut si “Auld Lang Syne”, unul dintre cele mai populare cantece de Anul Nou printre vorbitorii de engleza. Un cantec vechi, el a fost publicat pentru prima data de poetul Robert Burns, in 1796, in cartea “Scots Musical Museum”.

Spania si Portugalia
Un obicei spaniol de Anul Nou este sa mananci 12 struguri la miezul noptii, pentru a avea 12 luni fericite in anul care vine.

Grecia

In Grecia, ziua de Anul Nou este dedicata Sfantului Vasile, celebru pentru bunatatea sa. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun. O mancare traditionala este “vassilopitta”, o prajitura in care este pusa o moneda de argint sau de aur. Cine gaseste moneda va avea noroc in anul respectiv. Grecii vor avea noroc daca gasesc moneda din prajitura traditionala de Anul Nou.

Australia

Sidney devine, in noaptea noului an, “orasul de smarald”, iar cerul e luminat de artificii in forma de inimi. Cu ocazia trecerii in 2007 si a celebrarii a 75 de ani de la construirea podului Harbour, inimile luminoase vor fi inlocuite de focuri de artificii sub forma de diamante. La reprezentatie vor asista, ca si in anii trecuti, peste un milion de oameni. Atmosfera va fi completata de efecte speciale si lumini, intr-un program nemaivazut si la incheiere peste podul Harbour va ninge cu zapada artificiala, cum niciodata pana acum nu s-a intamplat in tinuturile de la antipozi. Pentru ceilalti australieni, ziua Anului Nou este una a iesirii la plaja cu familiile si prietenii, a carnavalelor si picnicului si, ca unul dintre sporturile preferate, din programul de petrecere a Anului Nou, n-ar putea sa lipseasca surfingul

Austria si Elvetia
In unele parti din Elvetia si Austria, localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfantul Silvestru. In anul 314, oamenii au crezut ca Papa, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare care va scapa si va distruge lumea in anul 1000. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, toti au fost fericiti, dar in amintirea acelei spaime, oamenii se imbraca in costume neobisnuite.

In Elvetia, pentru parada Anului Nou se fac pregatiri din timp. Dupa ce locurile cele mai intunecoase ale orasului au fost luminate de copii care poarta cu ei candele sau lanterne, fiecare se intoarce acasa, pentru a sarbatori in familie.

Tot cu aceasta ocazie, elvetienii se imbraca in costumatii reprezentand forte ale binelui si raului.

Se spune ca aceia care lasa ca pe podeaua casei sa le scape putina frisca vor avea un an de abundenta.

Coreea
In noaptea de Ajun, coreenii nu au voie sa doarma. Asta daca nu vor sa se trezeasca in noul an cu sprancenele incaruntite. Pentru a ramane treji si ca sa primeasca stralucirea noului an, toate incaperile caselor sunt luminate.

In Ajun se face curatenie in casa, iar spiritele rele sunt alungate arzandu-se betisoare de bambus. Se credea ca zgomotul facut de betele de bambus inspaimanta duhurile necurate.

Totodata, coreenii cred ca la fiecare astfel de eveniment oamenii imbatranesc cu un an. De aceea, ei mananca o prajitura de orez, Tokkuk, care, simbolic, le mai adauga un an la viata.

Egipt
De Revelion, in Egipt este interzis consumul bauturilor alcoolice, obiceiul ca la masa festiva sa nu se bea alcool fiind pastrat cu sfintenie. Pentru a trece din vechiul in noul an egiptenii se imbraca in haine foarte colorate si neaparat noi. Vizitele de familie sunt un obicei impamantenit. De asemenea, la tara, oamenii merg din casa in casa, intai la prieteni, pe care ii iau in drum pana cand se strang multimi. Cand grupurile din sat se aduna, merg cu totii la urat, la casa primarului.

Africa de Sud
In Africa de Sud, de Anul Nou se trag clopotele bisericilor si se pot auzi chiar si focuri de arma. Pentru cei din provincia Cape, primele doua zile ale anului sunt petrecute intr-o atmosfera de carnaval, unde oamenii se imbraca in costume colorate si danseaza pe strazi, in sunetul tobelor.

Olanda
In Olanda, oamenii ard brazii de Craciun pe strazi si lanseaza artificii cand se schimba anul, ca un mod de a alunga spiritele rele ale vechiului an.

Rusia
La Moscova, locul cel mai aglomerat de Anul Nou este Piata Rosie, unde cerul se inunda la 12 noaptea de artificii si de dopuri de sticle de sampanie. Cei adunati acolo sunt pusi la curent cu miscarile acelor ceasornicului Saviour. Intre timp, petrec cu Ded Moroz (varianta a lui Mos Craciun sau mai degraba Mos Gerila) care calatoreste insotit de ”Snegurocika” – fetita de zapada. Ded Moroz poarta o mantie lunga, nu neaparat rosie, ale carei margini sunt brodate cu motive populare rusesti

Panama
Sarbatoarea Anului Nou in Panama te face sa-ti astupi urechile. La miezul noptii, toti panamanezii fac un zgomot urias. Locuitorii se intrec in strigate, iar fiecare bate unde si in ce nimereste. Ajutorul principal al zgomotului sunt claxoanele automobilelor. A doua zi, nebunia continua, iar trecatorii sunt udati.

Birmania
In Birmania, Anul Nou se sarbatoreste in cea mai calda zi a anului. Oamenii arunca apa din abundenta, iar cei care sunt udati nu au voie sa se supere. Acesta este simbolul fertilitatii.

Germania
Unul dintre obiceiurile stravechi urmate de germani este punerea in apa rece a unei crengute de brad. Forma pe care o fac undele prevesteste viitorul. Daca ea seamana cu o inima sau un inel, inseamna ca va urma o nunta in noul an, iar cea asemanatoare unei barcute prevesteste o calatorie importanta. Bunastarea si mancarea multa se prevede cand in unda ia forma unui porc.

O alta superstitie ii determina pe germani ca, atunci cand servesc cina festiva de Anul Nou, sa lase in farfurie, pana dupa miezul noptii, cate putin din fiecare fel de mancare consumata, asta ca sa isi asigure o rezerva simbolica pentru anul viitor. Nu lipseste din meniu crapul, peste considerat in Germania aducator de sanatate si noroc.

Italia
De Anul Nou, Napoli este principalul punct de atractie in Italia. Acolo are loc cel mai mare spectacol de artificii, precedat de cantece si dansuri. Nu lipsesc spumantele si vinurile, iar localnicii pun mare pret pe mancare. Italienii cred ca o cina festiva care include carnea de porc le va aduce multa bogatie in viata.

Totodata, petrecerea trebuie sa se intinda pana la rasarit, iar ca simbol al dorintei de reinnoire, locuitorii Italiei isi arunca pe fereastra, cu aceasta ocazie, lucrurile vechi.

Thailanda
Festivalul Anului Nou in Thailanda este numit Songkran, dureaza trei zile si se sarbatoreste in luna aprilie conform calendarului gregorian. Obiceiurile difera de la regiune la regiune, dar cea mai interesanta este aruncarea cu apa. Oamenii se stropesc fara sa tina cont de diferenta de varsta sau de superioritatea adversarului, acest obicei avand loc de sute de ani, pentru ca anul care vine sa fie ploios. Se viziteaza manastirile, credinciosii se roaga aducand ofrande precum orez, fructe, si dulciuri sau mancare pentru calugari. Un alt obicei pentru a aduce noroc este eliberarea unei pasari din colivie sau a unui peste din acvariu. Pestii sunt dusi la mare si sunt eliberati toti in acelasi timp. Foarte populare sunt si concursurile de frumusete sau construirea castelelor de nisip. Sunt practicate sporturi traditionale ca hoop-takraw sau jocul cu betele dar si o mare varietate de jocuri populare si spectacole. Un alt obicei foarte important este spalarea statuilor lui Budha.

Un comentariu: