Istoria Feng-Shui

(Continuarea articolului Feng shui)

India si China sunt considerate ca fiind locul de origine al lui feng-shui.Arheologii au gasit dovezi potrivit carora,in urma cu 5500 de ani,Indienii tainici au pus in practica principile "vastru shastra",(tradus in Romana:"Stiinta construirii")Este un sistem care explica cum sa proiectezi si sa construiestii cladiri,case,si orase.Adeptii "vastu" sunt de parere ca fiecare cladire este un organism viu,cu propria energie,si ei studiaza efectele celor cinci elemente--pamant,apa,foc,aer,si spatiu--asupra acestor cladiri,sau obiecte.

http://static.howstuffworks.com/gif/feng-shui-4.jpg
Consultantul feng-shui,Angi Ma Wong ajuta un cuplu din California
sa isi amenajeze casa.


Potrivit unor istoricieni,in urma cu 3000 de ani,practicantii Indieni de vastu(de obiciei calugari) au traversat Tibetul,pentru a ajunge in China.Apoi,chinezii au adoptat si au adaptat principiile Vatsu,din care,cu timpul a rezultat numeroasele scoli de feng-shui.

Cei care cerceteaza feng-shui,au gasit urme ale aplicatie filozofiei,in cimitirele stravechi,care deteaza pana in 6000 i.C. .Cei mai multi savanti sunt de acord ca feng-shui provine din traditiile de inmormantare,iar pe parcurs,a evoluat si in alte aplicatii ale societatii.S-au gasit dovezi de prezenta a tehnicilor feng-shui chiar si in Europa din epoca de piatra.

Chinezii,ce de altfel si Indienii,au folosit principiile de design din filozofia feng-shui,pentru a-si aseza si intinde orasele.Cartea Ritualurilor,(provenita din timpul dinastiei Chou,1030-722 i.C.)descrie planurile oraselor-capitala,dictand folosirea patratelor,si asezarea portilor la cele patru puncte cardinale.Acest design este considerat sablonul tuturor oraselor Chinezesti,in special Beijing.

Feng shui a facut saltul evident in Statele Unite in anii '80,iar popularitatea sa a crescut in mod constant de atunci.In ultimii ani,interesele catre arhitectura si designul feng-shui s-a extins substantial si catre America de Nord,Europa,si Australia.

Continuare in curand

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu