Autor: Andrei J.
Articol: Tineti minte prohibitia alcoolului din SUA anilor 1920'? Acea incercare penibila de a stopa consumul de alcool si crima organizata prin simpla eliminare a alcoolului din ecuatie, ei bine ne confruntam si in zilele noastre cu o asa zisa prohibitie si anume prohibitia Drogurilor.
Ce este mai exact o prohibitie?
A prohibita inseamna a interzice o actiune, interdictia de a consuma o substanta, alcool pana la varsta de 18 ani spre exeplu samd.
Prohibitia in sine e un lucru rau, o incercare care de regula esueaza, daca sunteti crestini stiti asta first-hand. Sa punem problema astfel, care a fost prima prohibitie care a existat? Nu cea a alcoolului, nu cea a drogurilor ci Prohibitia fructului interzis, e vorba de Adam si Eva carora li s-a prohibitat sa guste din fructul interzis de catre Dumnezeu, din doua persoane pe care le-a avut de supravegheat amandoua au incalcat aceasta "prohibitie" semn clar ca nu ar trebui repetata aceasta greseala.
Ce rol are prohibitia?
Prohibitia se aplica de regula in cazul unei substante care nu poate fi regulata, in cazul drogurilor noi pe piata din mai multe motive printre care incapabilitatea de a o regula si taxa si teama de a nu acapara piata drogurilor legale.
Prohibitii pana in prezent
Pana in 30 iunie 1906 cand a fost introdusa "The Pure Food and Drug Act" in SUA nu exista nici un fel de prohibie. Aceasta avand rolul de a verifica produsele alimentare printre care carnea la nivel federal si de a interzice alimente ce prezentau un pericol sanatatii.
Trei ani mai tarziu in 1909 a fost o incercare de a bana compania Coca-Cola pentru nivelul ridicat de cofeina si cocaina(de unde si numele) pe care le continea, in urma acestei incercari de a interzice produsul pe piata, compania a decis micsorarea cantitatii de cofeina si eliminarea cocainei din reteta.
In anul 1914 a urmeaza a2a prohibitie si anume "Harrison Narcotics Tax Act" care a regulat consumul, distributia si importul de opiacee precum heroina si cocaina. Doctorilor insa li s-a permis sa le prescrie bolnavilor, cei care prescriau dependentilor erau arestati. Acest act a aparut in urma abuzului acestor droguri neregulate pana in anii 1900.
In anii 1800, catalogul Sears & Roebuck care era distribuit in casele americanilor venea cu cate o seringa si o doza mica de cocaina la doar 1,50$, accesibila tuturor cetatenilor.
Primele doua prohibitii sunt valabile si in zi de azi, doar ca prima a ajuns in scurt timp o institutie specializata si anume Food and Drug Administration (FDA) echivalentul OPC-ului din Romania.
Cea de-a 3a prohibitie si una dintre cele mai controversate este "Marihuana tax Act" ce a dus la criminalizarea marijuanei (mai multe gasiti aici si aici).
In 1964 a avut loc "Convention on Narcotics", Conventia Narcoticelor ce avea ca plan principal controlul marijuanei, fiind in stransa legatura cu Marihuana tax Act din 37'.
Ultima conventie a fost luata in 27 octombrie 1970, "Controlled Substances Act", aceasta a avut ca scop clasarea drogurilor in 3 categorii, trei programe/grupe si anume Schedule I, II si III (Legislatia in Romania).
Pros and Cons
Intr-un final ce a adus aceasta prohibitie a drogurilor, exact ceea ce a adus si cea a alcoolului: crima organizata, cresterea consumului si rata criminalitatii si supraaglomerarea penitenciarelor. Legala sau nu aceasta industrie va prospera indiferent de circumstante, este doar o chestiune de timp pana se va inlocui sau va fi eliminata aceasta prohibitie, timp in care se vor gasi metode de a regula si taxa.
Daca alcoolul aparea astazi ca drog nou ar fi fost interzis si trecut ca si drog de mare risc cu potential mare de abuz si ar fi durat cativa zeci sau sute de ani pana sa fie regulat, cazul de fata al cannabisului, doar ca, aceasta planta e pe Terra de mii de ani.
Se profita foarte mult de pe urma acestei prohibitii, se fac bani aducand marfa in tara, comercializand-o iar mai apoi arestandu-i pe "criminalii" consumatori.
Inca o treaba interesanta, stiati ca in SUA exista inchisori private, DA ati auzit bine, exista oameni care profita de pe urma criminalilor inchisi, la ce nivel de degradare s-a putut ajunge..
Sa intelegeti mai bine cati bani fac acesti asa zisi "businessmen" avem mai jos un grafic sa vedem cam ce "criminal offenders" ajung la inchisoare.
Pentru ce dam noi bani la stat sa tinem acesti oameni in celule pentru "infractiuni" non-violente, alaturi de criminali, violatori, terorist(?!) and so on. Teroristi.. haha, daca ar exista asa ceva..
Sursa: www.droguri101.blogspot.com
In manastirile de calugari este prohibita intrarea femeilor. Aveai tu o vorba cu regula... :). Cum ziceai? :)
RăspundețiȘtergere:)
RăspundețiȘtergereMi-am pus poza mea din greseala dar vad ca se potriveste temei :D
RăspundețiȘtergere