Mars nationalist de DOLIU

Mars nationalist de DOLIU in Basarabia (FOTO+VIDEO)

autor: FrontPress 02.07.2013

0Vineri, 28 iunie, sute de români, reprezentanţi ai mai multor formaţiuni unioniste din Basarabia, în special membri ai Consiliului Unirii si ai Mişcării Naţional-Creştine Noua Dreaptă, au ieşit pe străzile Chişinăului pentru a comemora ziua ocupaţiei sovietice din 1940.
Manifestaţia a început în faţa Academiei de Ştiinţă a Republicii Moldova unde a avut loc un Te-Deum pentru victimele regimului de ocupaţie comunista şi pentru răposatul poet naţional Dumitru Matcovschi, care a trecut în lumea celor drepţi în noaptea de miercuri spre joi, in jurul orei 23.20. După care, a urmat un miting comemorativ în cadrul căruia au fost intonate mai multe cântece patriotice şi pomeniţi basarabenii deportaţi în Siberia şi care au suferit în urma regimului de ocupaţie. La fel, în cadrul manifestaţiei au luat cuvântul mai multe personalităţi marcante a luptei unioniste din Basarabia, precum Nicolaie Dabija, Anatol Caraman, Pr. Andrei, stareţul Mănăstirii “Sfântul Apostol Andrei” din Durleşti şi alţii. Totodată, manifestanţii au cerut Guvernului Republicii Moldova să-l declare persona non-grata pe mercenarul Dmitrii Rogozin, viceprimierul Federaţiei Ruse, care în 1992 a luptat cu arma în mână împotriva Republicii Moldova şi de nenumărate ori a jignit Republica Moldova şi băştinaşii ei. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost propusă redenumirea bulevardului Moscovei din capitală în Dumitru Matcovschi.
După manifestaţie mulţimea s-a îndreptat într-un marş de doliu spre Ambasada Federaţiei Ruse, scandând lozinci unioniste şi împotriva forţelor armate ale Rusiei, ilegal aflate în Transnistria: “Armata rusă afară”, “Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta”, “Basarabia e România” etc.
În timpul marşului manifestanţii au făcut un popas în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au depus flori la monumentul victimelor regimului comunist. La fel, un sobor de Preoţi au sfinţit teritoriul pieţii, manifestând prin gestul acesta curăţirea simbolică a PMAN de atmosfera concertului din 9 mai, care a fost un act de jignire şi umilinţă a poporului nostru din partea autorităţilor ruseşti. Ajungând în faţa Ambasadei Rusiei, manifestanţii au dat foc portretului vicepremierului rus Dmitrii Rogozin. Gestul a fost făcut ca răspuns la jignirile aduse de acesta populaţiei româneșeti din Basarabia.
Noi nu uităm şi nu vom uita niciodată suferinţele neamului nostru şi vom lupta mereu pentru adevăr! Cu noi este Dumnezeu! Biroul de presa al MNC-ND
1234567

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu