Caricatura “antisemita” intr-un ziar din Germania
Ziarul bavarez Suddeutsche Zeitung din Munchen a publicat recent o caricatură în care Israelul este reprezentat ca un monstru. Artistul a dorit să critice prin acest desen ajutorul militar german acordat statului sionist. Organizaţiile evreieşti au catalogat imediat caricatura ca fiind “nazistă”.
Desenul controversat înfăţişează un monstru cu coarne care aşteaptă cu tacâmurile în mână să fie servit în pat. Cotidianul a anunţat că prin această caricatură a dorit să ilustreze modul în care e văzut Israelul de către duşmanii săi. Deasemenea este criticat şi sprijinul militar acordat de Germania statului din Orientul Mijlociu.
Sub caricatură a apărut următorul text “Timp de decenii Israelul a primit arme, câteodată gratis. Detractorii Israelului cred că acesta e un fel de Moloch (zeu cu origini semite căruia îi erau sacrificaţi copii în antichitate). Peter Beinart condamnă situaţia acesta”. Beinart este un evreu cu vederi liberale, profesor şi jurnalist, cunoscut pentru opiniile sale critice la modul în care sunt trataţi palestinienii de către autorităţile israeliene. În cartea sa numită “Criza sionismului” a cerut boicotarea tuturor produselor care provin din coloniile ilegale israeliene amplasate pe teritoriul palestinian.
Centrul Simon Wiesenthal a fost printre primele organizaţii care au condamnat caricatura. “Să fie clar. Ca orice democraţie, Israelul nu este deasupra criticii. Totuşi, portretizarea statului evreu asemenea unui monstru reprezintă o unealtă clasică pentru dezumanizare-animalizare. Aceste stereotipuri odioase erau folosite din plin de maşinile de propagandă ale Germaniei naziste şi ale Uniunii Sovietice”, susţin reprezentanţii organizaţiei într-un comunicat de presă.
În urma reacţiilor, conducerea ziarului a anunţat miercuri că regretă această “neînţelegere” şi că publicarea caricaturii a fost “o greşeală”.
În aprilie 2012, acelaşi cotidian a publicat o poezie a lui Guenter Grass, laureat al Premiului Nobel, prin care acesta numea Israelul o ameninţare la pacea globală. Poemul a fost considerat de mulţi ca fiind “antisemit”.Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu