| Mancati fara grija | |
| Urda cu marar | Legume sote |
| Salata de fasole verde cu usturoi | Legume la gratar |
| Salata de vinete | Legume la abur |
| Salata de leurda | Ghiveci de legume |
| Salata de ghebe cu usturoi | Mancare de stevie |
| Salata de ton | Mancare de urzici |
| Salata de rosii | |
| Salata de castraveti cu marar | |
| Salata de andive | |
| Salata de spanac | |
| Salata de papadie | |
| Salata de rucola cu rosii cherry | |
| Salata de varza | |
| Salata asortata cu ardei gras, castraveti, rosii, ceapa | |
| Salata verde cu ceapa verde si ridichi | |
| Sos vinegreta | Mancati cu moderatie |
| Sos de usturoi(mujdei) | Rosii umplute cu branza |
| Sos de mustar | Ardei umpluti cu branza |
| Sos de iaurt cu verdeturi si usturoi | Supa de ceapa |
| Hrean cu sfecla rosie | Ciuperci umplute la cuptor |
| Supa de legume | Rata pe varza |
| Bors de fasole verde | Varza murata |
| Bors de urzici | Varza rosie murata |
| Ciorba de fasole | Castraveti in saramura |
| Ciorba de loboda | Muraturi asortate |
| Ciorba de praz | Paine de casa cu cereale si seminte |
| Ciorba de legume | |
| Mancare de mazare | |
| Mancare de praz | |
| Mancare de fasole verde | |
| Mancare de spanac | |
| | |
| 2 ori pe saptamana | 2 ori pe luna |
| Oua scrob | Salata de icre |
| Oua fierte moi | Supa de pui cu galuste |
| Oua romanesti(in apa) | Supa de gaina cu taitei de casa |
| Supa de cartofi | Taitei |
| Bors de gaina | Macaroane cu branza |
| Scrumbie in pergament | Macaroane cu nuci |
| Curcan la cuptor | O data pe luna |
| Gem de pere cu ghimbir(fara zahar) | Supa din carne de gaina de gaina cu zdrente |
| O data pe saptamana | Ciorba de potroace |
| Salata de praz cu ciuperci | Ardei(dovlecei) umpluti cu carne |
| Salata orientala de vara | Rasol de vita |
| Supa crema de legume | |
| Ciorba de vacuta | |
| Mancare de cartofi | |
| Iahnie de fasole | |
| Varza la cuptor | |
| Tocanita de pui cu legume | |
| Spaghete cu sos de rosii | |
| Plachie de crap | |
| Rasol de gaina | |
| Pulpe de pui la tava | |
| Orez | |
| Orez cu legume | |
| Orez cu ciuperci | |
| Cous-cous cu legume | |
| Mamaliga | |
| Mamaliga cu branza si smantana | |
| Gem de prune(fara zahar) | |
| |
| Ocazional | Placinta cu mere |
| Cascaval pane | Placinta cu branza |
| Snitel de pui | Prajitura cu prune/caise/visine |
| Omleta | Gris cu lapte |
| Oua cu cascaval la capac | Orez cu lapte |
| Supa crema de mazare verde | Gogosi |
| Supa de vaca-consome | Papanasi |
| Bors de peste | Compot de prune/mere/piersici/pere/caise |
| Bors de miel | Ciocolata de casa |
| Ciorba de pui a la grec | Gem/dulceata de mere/prune/capsuni/caise |
| Ciorba de perisoare | Ocazional(de sarbatori) |
| Ciorba de burta | Sarmale in foi de varza cu carne de porc |
| Ciorba de fasole cu afumatura | Pulpa de miel la cuptor |
| Ciorba de oase de porc | Chec |
| Ostropel | Cozonac |
| Varza cu ciolan | Ocazional(rar) |
| Stufat de miel | Chiftele marinate |
| Limba cu masline | Pui prajit |
| Coltunasi cu branza de vaci | |
| Hering marinat | |
| Pasta de peste | |
| Peste prajit | |
| File de peste pane | |
| Mititei | |
| Limba rasol | |
| Muschi de vaca la tava | |
| Porc la gratar | |
| Piure de cartofi | |
| Cartofi taranesti cu kaizer | |
| Gogosari in otet | |
| Castraveti in otet | |
| Bulz | |
| Inghetata de vanilie | |
| Sarlota de vanilie/cacao | |
| Spuma de capsuni | |
| Crema de zahar ars | |
| Cornulete cu gem si nuca | |
| |
| Sfatul lui Menci |
| Mierea si sucanatul (sucul de trestie deshidratat) sunt singurii indulcitori care au valoare nutritionala. |
| Cuptorul cu microunde este nociv, devitalizeaza alimentele. |
| Uleiul de masline si cel de palmier sunt rezistente la prajire |
| Folositi ulei de masline extravirgin presat la rece pentru salate si obisnuit pt prajire. |
| Modul de preparare "pane" este cancerigen |
| Nu curatati castravetii si rosiile de coaja |
| Pentru atenuarea mirosului de usturoi mestecati frunze de patrunjel |
| Folositi sare de mare nerafinata sau sare de mina bruta |
| Consumati oua de gospodarie sau oua marcate cu cifra "0" sau "1" |
| Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente valoroase |
| Borsul indicat este cel obtinut prin fermentatie cu "husti" de tarate de grau.Nu-l fierbeti si nu-l inlocuiti cu produse industriale care il imita. |
| Ciorbele si borsurile corect preparate sunt mancaruri sanatoase |
| Usturoiul va fi de preferinta cel din productia locala. Cel importat este iradiat. |
| Fierbeti/prajiti legumele cat mai putin posibil("al dente") pentru a le pastra calitatile nutritionale |
| Maslinele naturale sunt cele colorate neuniform. |
| Bulionul industrial contine putine rosii si multi aditivi; alegeti bulion preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio. |
| Piperul se macina pe loc |
| De preferat gainile de curte, ecologice sau crescute in aer liber. |
| Folositi spaghete autentice, italiene, din grau dur. |
| Scortisoara adevarata este cea de Ceylon sub forma de batoane. |
| Coaja de portocale poate fi toxica datorita tratamentului cu agenti chimici de suprafata |
| Carnea tocata se oxideaza rapid, deci nu este sanatoasa |
| Se prefera carne de porc crescut ecologic, in gospodarie sau in semisalbaticie. |
| Carnea nu contine fibre alimentare de aceea trebuie asociata cu legume. |
| Mielul trebuie sa aiba peste 10-12 kg, daca este mai mic este indigest. |
| Calitatea mamaligii depinde de cea a malaiului. Malaiul rafinat sau grisat, ingrasa. |
| Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie |
| Ideal ar fi sa consumam un singur fel de aliment concentrat la o masa.Orice nu este fruct sau leguma este aliment concentrat. |
| Nu beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei si nici imediat dupa masa. |
| Fructele se mananca numai pe stomacul gol, intre mese. |
| Este recomandat sa avem in bucatarie un dispozitiv de fierbere in vapori (mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa) |
| Se recomanda tigaia WOK. Aceasta este de origine asiatica, are fundul mic si astfel consuma cantitati mici de ulei. Timpul de gatire este redus. |
| Nu folositi oale sau folii din aluminiu. |

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu