Israelul ataca?! Daca da, cum va raspunde Moscova?!
Daca in urma cu cateva saptamanii Vladimir Putin il avertizase pe Binyamin Netanyahu ca un alt atac asupra armatei siriene, de tipul celui asupra Damascului de pe 5 mai, va face ca Mocova sa riposteze, ei bine momentul se pare ca a venit. Pe 5 iulie israelianii au atacat, se pare, un depozit al armatei siriene situate in portul Latakia. Atacul a avut trei tinte importante:
-rachetele anti-nava supersonice Yakhont (SS-N-26) si radarele lor
-depozitele strategice de arme si munitii ale sirienilor, depozite folosite pentru a stoca armament in eventualitatea unei retrageri precipitate in zonele alawite sau chiar catre Liban
-rezervele de arme si munitii adunate pentru ofensiva impotriva rebelilor din Alepo.
In urma atacului Armata Siriana si-a amanat atacul impotriva orasului rebel.
Desi israelienii nu au comentat in nici un fel acest raid, nerecunoscand ca ei au fost autorii, americanii au au fost cei care au “pierdut” catre presa informatia conform careia atacul a fost executat de catre armata israeliana. Problema pentru Rusia este mare si comporta doua componentate:
1.Pe de o parte Israelul a aratat ca nu pune baza prea mult pe amenintarile Moscovei, iar acest comportamant sfidator poate aduce mari pierderi de imagine si credibilitate pozitiei Kremlinului in Siria si nu numai;
2.Desi inca nu se stie daca Israelul a folosit aviatia sau rachete de croaziera, se stie in insa destul de sigur ca radarele sirine, de productie ruseasca, precum si radarele de pe navele de lupta rusesti aflate in patrulare in Mediterana si in zona portului Latakia nu au inregistrat nici un avion sau racheta, israelienii reusind sa treaca complet nedectati de sistemele de avertizare rusesti.
Problema, sau mingea daca vreti, este acum in mana rusilor si asteptam sa vedem ce reactie oficiala sau neoficiala va avea Kremlinul in fata acestei actiuni sfidatoare a israelienilor, care au indraznit sa atace din nou facilitatile militare siriene, chiar sub nasul flotei ruse din Mediterana, ba mai mult au reusit sa faca acest lucru fara ca rusii sa-i prinda.
Depozitele distruse in raidul din 5 iulie erau pline de tehnica de lupta si munitie pe care Rusia le trimisese ritmic catre aliatul sau sirian. Din raportale de la fata locului reiese ca loviturile aeriene au facut praf si pulbere si depozitele si rachetele anti-nava si radarele lor, fiind din acest punct de vedere o operatiune reusita.
Ramane acum sa vedem daca amenitarile lui Valdimir Putin sunt reale si au in spatele lor vointa Rusiei de a interveni sau daca nu au fost nimic altceva decat gargara.
Informatia conform careia Israelul ar fi in spatele distrugerii depozitelor din Latakia a fost difuzata de CNN (si de New York Times) pe 12 iulie. Postul american de stiri a citat trei surse militare americane, ramase anonime. Israelul a raspuns acuzatilor americane prin vocea ministrului apararii Moshe Yaalon, care a negat orice implicare israeliana, declarand chiar ca Ierusalimul a decis sa nu se mai implice deloc in “sangerosul razboi civil din Siria”, si a mai adugat” Wherever in the Middle East, there were no attacks or bombings, there will always accuse us”.
Cu toate acestea un atac israelian impotriva Siriei, si ma refer aici la un atac de tipul celui presupus a fi avut loc la Latakia, este destul de nebulos. In primul rand Israelul il neaga mai mult sau mai putin vehement, in al doilea rand Moscova tace, si il al treilea rand doar CNN-ul, un post TV foarte apropiat de guvernul american, il trambiteaza cu cerbicie, citand surse militare anonime.
Insa, ca in cazul oricarei crime, trebuie sa gasim mobilul. Iar Israelul nu avea absolut nici un mobil pentru a ataca niste depozite pline ochi cu armament obisnuit de infanterie si rachete antinava SS-N-26. Sa ne aducem aminte ca evreii nu au avut nimic de comentat atunci cand Rusia a trimis rachetele in Siria. De ce?! Pai implicarea israeliana in Siria are in vedere operatiuni aeriene si eventual ale trupelor speciale, in nici un caz nnu se au in vedere debarcari sau orice alte operatiuni maritime.
Rachetele anti-nava rusesti aveau ca singur rol, tinerea la distanta a navelor NATO, pe un scenariu similar celui din Libia, acolo unde au fost lansate operatiuni militare de la bordul navelor aliate. Asadar de ce si-ar pune Israelul Rusia in cap, atcand niste depozite de munitii care nu prezinta nici un interes pentru aviatia Israeliana?! Oare evreii chiar au atacat la Latakia?! Sigur Ierusalimul nu ar dori sa vada rachetele anti-nava in mana Hezbollahului, dar pentru acest lucru era mult mai simplu sa le faca zob odata ajunse in Liban si nimeni nu ar fi comentat absolut nimic.
Atunci de ce americanii s-au grabit sa anunte paternitatea lovituri?!
Pai daca ne uitam mai atent observam ca in reincalzitul conflict din Egipt, americanii si evreii sunt in tabere opuse: pe de o parte americanii l-au sustinut pe Morsi si Fratia Musulmana, evreii, mana-n mana cu armata egipteana, l-au vrut jos. Mai mutl decat atat egiptenii si israelienii sunt cvasi-aliati in operatiunile desfasurate de armnata egipteana in Peninsula Sinai, statul evreu permitand chiar elicopterelor de atac egiptene sa survoleze teritoriul israelian pentru a ataca tinte Hezbollah din Fasia Gaza, iar colaborarea este, se pare, mult mai profunda de atat.
Ca americanii nu vad cu ochi buni aceasta prietenie este dat de faptul ca au trimis foarte repede in regiune unitati ale USMC si nave de lupta in Marea Rosie. Astfel ca “scaparea” catre CNN a faptului ca Israelul ar fi atacat Siria pare premeditata si mai mult decat atat se pare ca are si binecuvantarea Casei Albe. In tot acest carambol politic si militar, Rusia pur si simplu nu comenteza, desi a trecut destula vreme de la atacul portului Latakia si pana acum rusii ar fi stiut in mod sigur cine este faptasul, daca pana la urma exista un astfel de faptas.
Cert este ca situatia din Egipt si modul cum Ierusalimul o negociaza prin sprijinirea armatei egiptene in lupta cu gruparile fundamentaliste ale Fratiei Muslumane, arata ca exista anumite scindari intre evrei si americani.
Pana in acest moment americanii au trimis in Marea Rosie 2000 de puscasii marini la bordul a doua nave de asalt, iar alte unitatii asteapta gata de lupta in sudul Italiei si in Spania, gata sa iasa in larg in 60 de minute. Toata aceasta desfasurare de forta are ca scop “convingerea” juntei militare egiptene sa fie mai “blanda” cu Fratia Muslmana si sa opreasca hartuirea membrilor acesteia, pentru ca din motive neclare Statele Unite si Fratia Musulmana se pare ca se inteleg. De altfel cei care scandau impotriva lui Morsi, chiar asta-i reprosau; relatile prea apropiate intre Fratie si Washington, si se pare ca aveau dreptate…
In acelasi timp premierul israelian a evitat un raspuns transant la intrebarea daca explozile de pe 5 iulie din portul Latakia au a face cu Israelul sau o fi fost doar o greseala de manipulare si depozitare, intr-un interviu acordat CBS-TV duminica pe 14 iulie. De George – Romania Military
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu