Moarte pentru coruptie

Fost ministru chinez condamnat la MOARTE pentru coruptie

autor: FrontPress 08.07.2013

1China continuă să condamne la moarte sau închisoare lideri ai Particului Comunist şi înalţi funcţionari de stat, pentru corupţie şi abuz de putere. Cel mai recent caz este acela al lui Liu Zhijun, fostul ministru al Căilor ferate din China, care a fost condamnat luni la moarte cu suspendare, în cel mai mare proces anticorupţie din China ultimilor ani.
Tribunalul din Beijing l-a condamnat pe ministru la pedeapsa cu moarte pentru luare de mită şi abuz de putere, scrie The Guardian. Deasemenea acestuia i s-au anulat pe viaţă drepturile politice şi i s-a confiscat şi averea dobândită ilegal. Liu este acuzat că între 1986 şi 2011 a primit mită în valoare de circa 10 milioane de dolari şi s-a folosit de poziţia pe care o ocupa pentru a promova 11 angajaţi.
Liu a devenit ministrul Căilor Ferate în 2003 şi a condus un program de investiţii de milioane de dolari. A fost demis în februarie 2011, după ce autorităţile au lansat o investigaţie în cadrul căreia acesta era acuzat de „grave abateri disciplinare“.
129940211_Liu_421361cReţeaua de căi ferate chineze, cea mai extinsă din lume, a fost ţinta a numeroase scandaluri referitoare mai ales la siguranţa transportului feroviar, în contextul în care, în iulie 2011, coliziunea a două trenuri de mare viteză din ţară a fost o adevărată tragedie.
În martie, China a dizolvat ministerul Căilor Ferate, măsură care a făcut parte dintr-un plan menit să crească eficienţa guvernului şi să combată corupţia, atribuţiile sale fiind preluate de ministerul Transporturilor.
China pedepseşte cu moartea 68 de fapte, inclusiv omucidere, trafic de droguri, viol, re-vânzarea încasărilor de TVA, proxenetism, furt, furtul sau tranzacţionarea patrimoniului naţional sau relicvelor culturale, pornografie, comercializarea de bani falşi, infracţiuni economice, specula în general şi chiar uciderea unui urs panda. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu