Comparatie

Senatorul italian, Roberto Calderoli, a comparat-o cu un urangutan pe primul ministru de culoare din istoria Italiei

autor: Freya 14.07.2013

cecile-kyenge-4Senatorul italian, Roberto Calderoli, vicepreşedintele Senatului, membru al partidului anti-imigranţi Liga Nordului, a comparat-o cu un urangutan pe Cecile Kyenge, primul ministru de culoare din istoria Italiei, cuvinte pe care premierul italian Enrico Letta le-a calificat duminică drept ‘inacceptabile’, informează AFP.
Sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a partidului său la Treviglio, senatorul Roberto Calderoli, cunoscut pentru declaraţiile sale controversate, a declarat următoarele referitor la ministrul de origine congoleză: Cecile Kyenge ‘face bine să fie ministru, însă poate că ar trebui să o facă în ţara sa. Mă consolez atunci când navighez pe net şi văd fotografii ale guvernului. Îmi plac animalele /…/, însă când văd imaginile Ceciliei Kyenge, nu pot să mă abţin să nu gândesc la asemănări cu un urangutan, chiar dacă nu afirm că ea ar fi unul’, potrivit Agerpress.
Cecile Kyenge a declarat : “’Nu iau personal cuvintele lui Calderoli, însă ele mă întristează, din cauza imaginii pe care o conferă Italiei’.
În 2006, Calderoli, a fost  forţat să demisioneze din cabinetul de miniştri a lui Berlusconi deoarece purta un tricou anti-islam. În acelaşi an a făcut comentarii rasiste la adresa echipei de fotbal a Franţei după ce Italia a câştigat Campionatul Mondial de Fotbal, spunând că Franţa a pierdut deoarece jucătorii erau negri, musulmani şi comunişti.
Un alt  membru al partidului Liga Nordului a fost exclus săptămâna trecută din familia sa europeană, Europa Libertății și Democrației, din cauza remarcilor rasiste la adresa lui Kyenge. Mario Borghezio a atacat-o pe Cecile pretinzând că aceasta vrea să impună ”tradiții tribale” în Italia, din postura de membru al guvernului ”bonga bonga”, aluzie la petrecerile fostului premier Silvio Berlusconi, supranumite ”bunga bunga”, potrivit  DCNews.
Cecile Kyenge Kashetu, s-a născut în Republica Democrată Congo, dar are cetăţenie italiană.
Ea a fost desemnată sâmbătă în funcţia de ministru al integrării, de către noul prim-ministru Enrico Letta, fiind primul ministru de culoare a Italiei. Cecile Kyenge s-a ocupat timp de mai mulţi ani de politicile de imigraţie pentru Partidul Democrat, în regiunea Emilia Romagna, nordul Italiei. Cecile Kyenge a fost aleasă pentru prima dată deputat al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) la alegerile generale din 24-25 februarie.
Cecile Kyenge promovează drepturile migranţilor şi este susţinătoare a acordării de cetăţenie italiană pentru toţi străinii născuţi în Italia, a dreptului la libera circulaţie şi abrogarea actualei legi italiene asupra imigraţiei, legea Bossi-Fini.
Cecile Kyenge, primul ministru de culoare din istoria Republicii Italiene, după numirea sa în funcţia de ministru al integrării, a declarat: ‘Este o decizie care va marca începutul unei schimbări concrete a politicii italiene şi care reprezintă un pas înainte în vederea integrării şi a promovării drepturilor migranţilor şi a drepturilor umane în general, în Italia. Sunt profund emoţionată şi voi lucra în numele societăţii civile, care solicită cu putere o nouă lege italiană asupra cetăţeniei ‘, relevă publicaţia menţionată.
Zilele trecute, formaţiunea  Liga Nordului a închiriat un avion care a transportat un banner cu mesajul “Opriţi imigranţii clandestini!”, în cursul vizitei efectuate de către Cécile Kyenge, în oraşul Bergamo, în apropriere de Milano.
Calderoli, și-a cerut scuze protocolare față de Cecile Kyenge , spunând că remarcile sale au fost făcute într-un context electoral. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu