Alo! Domnule primar! Sunteti pe receptie?

Citeam in presa locala urmatoarea stire:

Roman: Fiecare kilogram de gunoi colectat selectiv se plateste cu cate 0,2 lei

 

Fiecare kilogram de gunoi colectat selectiv se plateste cu cate 0,2 lei. Se vor distribui eco-containere si informative despre campania ecologica. Cel putin 15% din gunoiul pe care il aruncam ar trebui sa fie colectat selectiv.
Colectarea selectiva a deseurilor va aduce venituri asociatiilor de proprietari din Roman. Societatea de salubritate SC Rossal SRL Roman va plati, pentru fiecare kilogram de gunoi colectat selectiv, cate 0,2 lei. Scopul acestei campanii, pe care societatea de salubritate o desfasoara in parteneriat cu Primaria municipiului Roman, il reprezinta obisnuirea populatiei cu un comportament ecologic.
Saptamana aceasta, coordonatorii campaniei s-au intalnit cu reprezentantii asociatiilor de proprietari, carora le-au oferit toate informatiile necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii, dar si pliante pe care sa le imparta cetatenilor sau sa le lipeasca la avizierele scarilor de bloc.colectare2
Reprezentantii societatii Rossal SRL Roman spera ca aceasta actiune sa aiba ca rezultat atingerea tintei de 15%, de recuperare a materialelor din deseurile menajere. Daca, la nivel de municipiu, aceasta tinta nu este atinsa, administratia locala va fi obligata sa plateasca 100 de lei pentru fiecare tona de deseuri municipale depuse, bani ce ajung la Fondul de Mediu. Conform legislatiei in vigoare, atat primaria, cat si societatea de salubritate sunt obligate sa raporteze, lunar, cantitatea totala de deseuri colectata, din care sa rezulte cantitatea deseurilor colectate selectiv.
Oficial, campania va debuta pe 1 august, data pana la care pe toate platformele de gunoi vor fi instalate eco-containere, iar pe data de 10 a fiecarei luni se va face raportarea cantitatilor de deseuri si, ulterior, plata aferenta deseurilor colectate selectiv.
In plus, Primaria Roman va implica in aceasta actiune si beneficiarii de ajutor social, prin predarea lunara a unor cantitati minime de deseuri: 1,5 kilograme de hartie sau carton, 0,5 kilograme de aluminiu si 3 kilograme de PET-uri pentru fiecare beneficiar in parte.
Cantitatile de deseuri colectate selectiv trebuie raportate unui organism specializat din cadrul Uniunii Europene, fiindca are de atins o tinta de si a deseurilor din ambalaje. Daca aceasta tinta nu este atinsa, tara noastra risca mari.


Sursa: Ziarul de Roman
Mda! De ceva vreme, si eu colectez selectiv gunoiul in propria casa. Adicatelea, separ din start hartia, sticla si plasticul, pe cat se poate, de gunoiul menajer. Apoi le expediez afara. Afara insa, la coltul strazii, unde ar trebui sa fie containere de gunoi separate pentru colectare selectiva, desi candva erau mai multe containere separate pentru colectarea diferitelor tipuri de deseuri, a mai ramas doar unul. Teoretic, cel pentru colectarea gunoiului menajer. In lipsa unor alte containere pentru colectarea celorlalte tipuri de deseuri, exista teoretic doua solutii: ori cetateanul din zona transporta gunoiul colectat selectiv in casa cativa metri buni mai incolo, unde are norocul sa gaseasca recipientul inscriptionat corespunzator, ori arunca tot gunoiul la gramada ca pe vremuri. Noroc ca mai exista oameni amarati care sorteaza deseurile din gramada si le duc direct la centrele de colectare. Dar cat se poate reusi sortarea deseurilor in asa maniera?
Daca s-ar pune (si s-ar pastra!!!) recipiente separate pentru colectarea selectiva a deseurilor, zau ca mi-ar fi comod sa ma conformez regulii. N-am ce pierde. Ba din contra. Alo! Domnule primar! Se aude? Sunteti pe receptie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu