Impotriva nationalistilor

Israelul cere Parlamentului European sa ia masuri impotriva nationalistilor ucrainieni

autor: FrontPress 12.07.2013

svobodaAproximativ 30 de deputaţi din Knessetul israelian (parlamentul) au semnat o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, cerând luarea de măsuri împotriva partidului radical-naţionalist ucrainean ‘Svoboda’, care în urma alegerilor din octombrie 2012 a ajuns în Rada Supremă (legislativul unicameral de la Kiev), relatează publicaţia rusă Vzgliad.
Sentimentele naţionaliste sunt în ascendenţă în Ucraina, se menţionează în mesajul deputaţilor israelieni, care şi-au exprimat preocuparea nu doar pentru soarta comunităţii evreieşti din fosta republica sovietică, ci şi pentru cea a celorlalte minorităţi din Ucraina.
‘De mai bine de jumătate de an primim veşti îngrijorătoare privind recrudescenţa sentimentelor naţionaliste în Ucraina, alimentate de mişcarea neonazistă Svoboda, care a obţinut mai mult de 10% din sufragii în scrutinul trecut ‘, afirmă scrisoarea trimisă de parlamentarii israelieni pe numele preşedintelui PE, Martin Schulz.
‘Suntem îngrijoraţi de calomniile şi ameninţările la adresa comunităţilor evreieşti şi ruse din Ucraina, precum şi la adresa altor grupuri etnice. Aceştia sunt oamenii care se inspiră din ideile naziste şi ridică în slăvi masacrele comise de către divizia SS ucraineană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial’, – afirmă în mesajul lor grupul de parlamentari israelieni, care pe această cale îşi exprimă surprinderea că respectivele excese nu au fost taxate de societatea ucraineană, dimpotrivă formaţiunea Svoboda colaborând cu două partide principale de opoziţie din Ucraina.
La sfârşitul anului trecut, Parlamentul European a adoptat un amendament la textul rezoluţiei privind situaţia din Ucraina, în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea sentimentelor naţionaliste în ţară, fenomen manifestat prin sprijinul pentru alegerea partidului Svoboda în parlament.
La începutul verii, SUA au suspendat dreptul de intrare pe teritoriul său pentru doi lideri ai Svoboda, Oleg Tiagnibok şi Igor Miroşnicenko, pentru o serie de afirmaţii antisemite. În special, de această interdicţie era vizat Oleg Tiagnibok, liderul formaţiunii, care făcuse apel la epurarea a 400.000 de evrei şi reprezentanţi ai altor minorităţi etnice care trăiesc în Ucraina. De pe Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu