Antiromanism: Despre “toleranta” in perioada austro-ungara
Să mai spună cineva că maghiarii nu i-au tratat corect pe români în perioada austro-ungară. Iată un exemplu de bună practică europeană de acum 100 de ani:
Caz relatat în ziarul „Tribuna” din Arad (1908)
Jandarmii maghiari, vigilenți, au bănuit că e ceva în neregulă la o înmormântare într-un sat cu nume imposibil de pronunțat și au oprit convoiul funerar. Au verificat hainele participanților și au descoprit că unii copii aveau însemne tricolore.
Tricolorul românesc era interzis, evident, pt că Ungaria nu dorea ca cetățenii săi să mai fie chinuiți de fantasme naționaliste. Se demonstrase științific la Budapesta că identitatea de maghiar oferea un confort psihic superior celei de român, ceea ce poate fi observat chiar acum dealtfel.
Totuși, jandarmii au permis continuarea înmormântării, iar apoi l-au anchetat pe preot și l-au acuzat că a permis desfășurarea unei ilegalități sub egida BOR. I-au făcut dosar și l-au înaintat judecătorului, care l-a condamnat la închisoare și amendă.
Totul s-a desfășurat conform Legii, nu ca astăzi, în România, unde orice iredentist poate pune un steag pe o instituție publică. Ce bine era în ”Ungaria Mare”! Câtă lege, câtă ordine! De Mihai Tociu
Citeste si SALUTUL ROMAN în AUSTRO-UNGARIA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu