Strada din Moscova

O strada din Moscova va purta numele fostului presedinte venezuelean Hugo Chavez

autor: FrontPress 03.07.2013

chavez putinO stradă din nordul Moscovei va purta numele fostului preşedinte socialist al Venezuelei, Hogo Chavez, decedat în 5 martie 2013, după o lungă luptă cu cancerul şi mai multe operaţii în Cuba.
Ceremonia oficială a avut loc marţi, în aceeaşi zi în care două mari companii din Rusia, Rosneft şi Gazprombank, au semnat acorduri de cooperare de peste 1 miliard de dolari cu firme de stat din Venezuela, care activează în domeniul petrolier. Printre oficialii de rang înalt care au participat la eveniment s-a numărat şi Nicolas Maduro, actualul preşedinte al ţării sud-americane.
Vorbind despre predecesorul său, Maduro a declarat că Hugo Chavez a vizitat capitala Rusiei “de cel puţin 10 ori”. “Nu s-a simţit niciodată ca un străin în Moscova”, a declarat liderul de la Caracas.
wdew
Aflat la putere din 1999, Hugo Chavez fusese reales pentru un al treilea mandat de şase ani în octombrie 2012, înainte de a fi operat din nou pe 11 decembrie în Cuba. De-a lungul anilor a luat mai multe poziţii publice împotriva hegemoniei SUA în America Latină. Deasemenea s-a aliat politic cu Bielorusia, Iranul şi cu regimurile radicale de stânga din regiune. Pe plan intern a realizat măsuri pentru a elibera naţiunea de sub jugul marilor corporaţii transnaţionale, regimul Chavez, reunit sub forma Mişcării Revoluţionare Bolivariene, făcându-se remarcat în special prin minimalizarea influenţei companiilor străine şi prin naţionalizarea sectoarelor strategice, precum industria petrolieră.
În februarie 1992, s-a aflat în fruntea puciului organizat împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez Rodriguez şi a fost arestat şi întemniţat la închisoarea din Yare. A fost eliberat după preluarea puterii de către preşedintele Rafael Caldera, învestit în funcţie la 2 februarie 1994.
Militarul a devenit politician şi astfel Hugo Chavez a câştigat alegerile prezidenţiale din 6 decembrie 1998, fiind cel mai tânăr preşedinte venezuelan. A fost reales la 30 iulie 2000 pentru un mandat de şase ani (conform noii Constituţii intrate în vigoare la 30 decembrie 1999).
La 12 aprilie 2002, a fost victima unei lovituri de stat, fiind înlăturat de la putere pentru 48 de ore de o juntă condusă de şeful patronatului venezuelan, Pedro Carmona. Asaltul palatului prezidenţial Miraflores, de către partizanii lui Hugo Chavez, susţinuţi de armata terestră şi Garda Naţională, a dus la arestarea lui Pedro Carmona. Preşedintele Hugo Chavez a fost reinstalat oficial în funcţie la 14 aprilie 2002, prin intrarea în vigoare a unui decret semnat de vicepreşedintele Diosdado Cabello.
În august 2004, opoziţia a organizat un referendum pentru înlăturarea sa din funcţie. Rezultatul referendumului a demonstrat că „preşedintele săracilor” nu poate fi clintit. Liderul venezuelean a fost reales pentru un nou mandat în fruntea statului la 3 decembrie 2006 şi s-a declarat gata să guverneze până în 2021, un an simbolic, care va marca împlinirea a 200 de ani de la obţinerea independenţei ţării. A fost din nou ales şi în octombrie 2012, dovedind că popularitatea sa nu a scăzut în toţi anii în care a condus Venezuela. Sursa.FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu