un mare NU cartofilor prajiti!


desi sunt o preferinta pentru multi dintre noi,s-a demonstrat stiintific ,sunt cancerigeni.
continind aproximativ 350 calorii /100 grame ,indiferent ca sunt acasa facuti sau la fast-food,ei contin niste grasimi nocive,denumite grasimi trans.
in timpul procesului de prajire apar niste compusi toxici,acroleina si acrilamida,ce actioneaza la nivelul celulei,modificind-o,celula nervoasa fiind chiar"intoxicata",de aici si unele boli aduse de consumul lor:
-obezitate,
-gastrita,
-ulcer,
-boli cardiace,
-afectiuni neurologice.
sa nu mai vorbim de forma chips ori snack,de doua ori mai toxica,in procesul tehnologic folosindu-se margarina,atit de nociva(ginditi-va numai ca obtinerea ei se face prin hidrogenarea grasimilor vegetale in prezenta catalizatorilor din nichel!!!).
asa ca ,daca e musai sa mincati cartofi prajiti,intii ii fierbeti,scurtati timpul de prajire si cantitatea de produsi toxici se va diminua si ea,dar mai mult,renuntati la ei, faceti un piure simplu,caloriile scad la cca 100cal/100grame produs,iar voi veti fi mai sanatosi ,cu siguranta!

9 comentarii:

  1. Mananci cartofi prajiti- mori.
    Nu mananci cartofi prajiti- tot mori.

    Diferenta dintre un mort care nu a mancat cartofi prajiti si un mort care a murit din aceasta cauza este ca cel care nu a mancat este mult mai sanatos.

    Lasand gluma la o parte eu cred ca asa este cum zici in articol. De vreo 10 ani nu mai mananc cartofi prajiti=cancer.

    RăspundețiȘtergere
  2. va trebui oare sa renunt la mancarea mea preferata? cred ca voi trece la "cartofi in cuptor",sau voi manca in loc de cartofi pai, mult piure.....Ador cartofii trebuie sa recunosc.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ dan ioanitescu
    daca m-i se permite o mica interventie la commentul tau...

    diferenta dintre un mort care nu a mancat cartofi praji si altul care a mancat, fara sa se sclifoseasca, cartofi prajiti, e ca cel din urma a murit satul :))

    hai sa fim seriosi, bunicii, strabunicii, s.a.m.d. cei care, multi dintre ei, tiind sa "bata suta", de ce nu au murit din cauza cartofilor prajiti? da, sunt de acord... sunt de acord ca nu e bine sa mananci , doar cu o mica completare: la fel ca si orice alt produs, e nesanatos a se consuma in exces, nici decum a nu consuma deloc. e strict parerea mea, si nu am nici o problema daca considerati de cuviinta a ma contrazice. dar... daca e pana acolo, ce e sanatos sa mancam? uite, asta e o intrebare pe care vreau sa o lansez pentru poate, un alt topic, sau o alta discutie, in care fiecare poate sa-si impartaseasca parerile personale, de mentionat fiind faptul ca cei care nu se pot stapani de la comentarii inutile, sa incerce sa se abtina

    RăspundețiȘtergere
  4. :) va spun,sa mananci cereale este cel mai sanatos.Eu sunt cu cerealele.Pacat ca,dupa spusele lui Dan,tot voi muri,exact ca si cel care a mancat toata viata cartofi pai.

    RăspundețiȘtergere
  5. @dan,ma bucur ca ai optiuni asa sanatoase!
    @100ro,daca tot ii dai cu cereale si miscare,nu ar fi pacat sa-i eviti pe cit posibil?piure sau copti sunt f. sanatosi!
    @alina,de acord ca bunicii papau si ei,dar viata noastra e mult modificata fata de a lor:poluarea mult mai marita,provenienta alimentelor indoielnica(chiar daca scrie pe el ca e organic)iar activitatea noastra fizica lasa de dorit...stam cu posteriorul pe un scaun,la pc,ore intregi...si organismul are de procesat mii de toxine fata de stramosii nostri...

    RăspundețiȘtergere
  6. Alin Bloj,:)

    Eeeei...! :)) Exista o nuanta aici. Cartofii prajiti indusrial, genul fast food, la temperaturi foarte inalte si subit... aceia sunt cei cancerigeni.
    Desigur ca ai dreptate, nu contest argumentul.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ alison :) ma gandesc ca a fost doar o eroare numindu-ma "alina", nu o rautate ;)
    da, nu pot sa nu fiu de acord cu tine in ceea ce privesc modificarile in activitatea si metabolismul generatiilor noastre. eu, personal, prin natura activitatii mele, pompier de profesie, intreprind activitati fizice intr-un ritm sustinut. ma obisnuisem cu un asa spus "life stile" inca de mic copil, fiind o buna bucata de vreme sportiv de performanta. nu, nu ma intelegeti gresit, nu intentionez sa ma laud, ci dimpotriva, ceea ce vreau sa evidentiez e ca datorita modului de viata, stilului, daca ii pot spune asa, cu care m-am obisnuit, nu am avut, si nu am nici o problema in a manca orice si oricand, exceptand cazul exceselor. parerea mea e ca, pt o viata sanatoasa, conteaza cel mai mult disciplina fizica si morala, nu ceea ce si cand mancam. e o parere

    RăspundețiȘtergere
  8. alin,mii de scuze!nici o rautate,te asigur!
    faptul ca ai activitati fizice e o sursa sigura de sanatate.
    insa avem parte de aer poluat,ape poluate...orice inspiratie inseamna un cumul de noxe...organismul care face miscare lupta mai usor cu ele,intr-adevar!

    RăspundețiȘtergere
  9. Alaturi de cartofii prajiti, la "cancerigene" intra si cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile, si sistemul bluetooth. :))

    Au aparut pe piata morcovii chips/snack care lupta impotriva cartofilor.Prajiti si ei.
    Care o fi avantajul? :))

    Sustin afirmatia lui Dan, ca-i mancam sau nu, de murit tot murim, dar murim satui :)).

    RăspundețiȘtergere