OTEVIZAREA CUNOASTERII - 3


CUNOASTEREA REVELATA 


Cunoasterea revelata sau spontana este atunci cand informatiile revelate, indiferent de natura lor, provin dinauntrul nostru, din propria noastra minte. Sau cel putin la prima vedere asa pare sa se intample. Aici insa va trebui sa facem o departajare a revelatiilor in functie de doua tipuri de surse de informatii diferite, una curenta, obisnuita, normala si cealalta mai putin obisnuita, accidentala, numita conventional, paranormala desi parerea mea este ca este tot atat de normala ca si cealalta.

Sursa normala
Exista un anume tip de informatii revelate care au sursa in interior, in mintea noastra, ele fiind rezultatul firesc al proceselor de analiza si sinteza, a ceea ce mintea culege printr-o cunoastere imediata si mediata. In aceasta situatie mintea poate recunoaste singura sursa de provenienta si natura informatiilor initiale pe care le-a prelucrat. Este un fel de revelatie manelizata. Am mentionat manelizarea termenului de revelatie pentru ca intrand in vorbirea curenta  acest termen a inceput sa se goleasca incet, incet, de continut. Revelatiile cotidiene sunt cele care ne aduc brusc in minte o concluzie la un proces de gandire de cele mai multe ori  pragmatic, sunt ganduri fulgurante ca un  fel de sinteza spontana la o analiza mai mult sau mai putin constienta a unei situatii sau fenomen minor. Dar nu aceasta forma comuna de cunoastere ma preocupa, ci mai degraba cealalta, paranormala. 


Sursa paranormala
Daca pentru revelatia normala, stiinta este astazi capabila sa identifice conditiile de manifestare, mecanismele, procesele fiind cunoscute si teoretizate de catre psihologi, neurologi, etc., nu tot asa stau insa lucrurile in privinta cunoasterii paranormale. Ea exista, se stie, dar din nefericire nu poate fi investigata in multitudinea manifestarilor ei, cu instrumentarul pe care il detine stiinta astazi.
Si de-aici tot felul de teorii, una mai adevarata decat alta, si-au gasit camp liber de exprimare. Daca incercam sa abordam fenomenul dinafara lui, nu putem afla care dintre teorii este cea corecta, dar acest lucru il putem verifica lesne dinauntrul fenomenului. Eeei... dar ca sa fii inauntru... asta este de-acum alta istorie.
Cum ajung informatiile in mintea noastra, de unde vin, iata doua intrebari care pot deschide o dezbatere la care va invit sa participati. Parerile voastre sunt extrem de importante pentru mine. Deschid daca sunteti interesati de fenomen o dezbatere pe tema. Puteti citi despre cunoastere, despre minte si ezoterism mai multe pe blogurile   rodulpamantului sau pe buriculpamantului.



ILUMINAREA reprezinta cunoasterea in forma ei suprema, prin revelatie totala si ramane un deziderat pe care foarte putini oameni l-au atins. Cativa budistii, yoghini, calugari asceti, sfintii si unii samani au ajuns acolo, in locul in care mintea se desprinde de corp si se confunda cu mintea universala. Despre aceasta forma de cunoastere insa, trebuie sa-i lasam doar pe marii iluminati sa ne povesteasca. Doar ei stiu. Noi doar putem sa ne inchipuim si sa ne dam cu parerea cum fac chibitzii. Nu trebuie insa sa-i confundam insa pe Iisus, Buddha, Milarepa, Moise, Krishna, Hermes Trismegistu, Mahomed (pe ceilalti adaugati-i voi:)) cu Illuminati.


Nota autorului: 
Doresc sa-i aduc un compliment Domnului Ivan Vasarin pentru seriozitatea si profunzimea articolelor postate pe acest blog, cat si pentru toata munca si lucrarea sa. Articolul cu Milarepa care se leaga intr-un  anume fel de acesta este un exemplu. Pentru cei care doresc sa stie mai mult le recomand alaturi de site-uri  consacrate si articolele dumnealui. Incercati si Akasha!


Sursa fotografiei este necunoscuta, provine de pe e-mail. Pentru orice virtuala reclamatie imi cer respectuos iertare in avans si promit sa o retrag

Va urma

3 comentarii:

  1. Dane,interesant articolul tau,uite chiar sunt interesata si eu de aceste "revelatii" ca sa te parafrazez,si ma bucur ca l-ai amintit pe dr.Ivan Vasarin,subscriu !

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai venit Tasha, :)

    Paaaai... daca zici ca esti interesata de subiect, te rog citeste articolul "2in1" si mai ales comentariile, care sunt foarte, foarte elocvente.
    Iata linkul:

    http://buriculpamantului.blogspot.com/2009/07/2-in-1.html

    N-am observat ca este medic D-l Vasarin. Sa rectific? Dar oricum stie foarte bine ce spune. Apoi citeste-o pe Cristiana Antonovici cu blogulunuiomcuminte. Am pus link pe numele ei la bodhisattva. Apoi.... mai sunt si alti prieteni de-ai mei... o sa-i descoperi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este medic,asta cu siguranta!e satmarean de-al meu...
    Am intrat pe linck-ul dat...merci!

    RăspundețiȘtergere