BODHISATTVA


BODHISATTVA - DANSUL CELOR 1000 DE MAINI  
Ce este un bodhisattva? Cuvantul pleaca de la bodhi care inseamna iluminare iar bodhisatva este acea persoana care a pornit pe calea iluminarii sau a budhizarii si care, în general, în decursul unei viitoare întrupari, va deveni Buddha. Cu rare exceptii poate ajunge chiar intr-o singura viata. Dansul absolut spectaculos pe care il veti vedea in videoclipul de mai jos, nu este orice dans oriental, unul dintre acelea cu care v-ati obisnuit ci, desi poate evolua cu cinste oricand, pe oricare mare scena de pe Broadway,  mai degraba explica initiatic, in acceptiunea budista, cele 1000 de ipostaze ale mintii , desigur o metafora. Pot fi 999 si la fel de bine pot fi si 999.999.999.999.999.999.999.999.999 . Cine sta sa le numere!? Mi-am permis sa construiesc articolul din opinia bunei mele prietene, domnisoara Cristiana Antonovici, ezoterista de clasa inalta. Un taciune si-un carbune spune Cristiana, spune!
"Fiecare milimetru din statuie sau orice fel de reprezentare asemanatoare, fiecare gest si fiecare amanunt al prezentarii de acest fel (filmul) reprezinta o stiinta exacta a celor ascunse (inca, deja intr-un proces amplu de intelegere), ale complexului uman: corporal si manifest. Arta este de fapt stiinta iesita din tiparele stramte ale cotidianului si expandata in infinitul simtirilor universale. Suntem in perioada in care acel extrem de putin inteles Kali Yuga are doua feţe: esoteric si exoteric. Pentru oamenii neajutati sa cunoasca este epoca decaderii spirituale, pentru cei care au incredere in intuitiile lor este epoca GRATIEI in materia intunecata, cand - de fapt - orice animal sfant (spiritul salbatic, neinvatat) poate ajunge, daca vrea, la gratia universala. Trecand prin greutate, avand in vedere marcajele drumurilor=cele primite mostenire prin ceea ce numim arte, se ajunge la gratie, la serenitate. Pentru cine doreste sa o faca, intelegerea vine pe loc!! Urmeaza calea - grea! nu spun ba! - a ajungerii in sine..." 
Si-acum, filmul va rog!
Un fel de alegorie, o explicatie artistica ale celor 1000 de ipostaze ale mintii... pana la urma e cam ca pe Brodway. :)

6 comentarii:

  1. FOARTE FRUMOS! Si acest lucru a constatat si GOOGLE,vezi daca cauti " bodhisattva " ,articolul tau apare printre primele 10 rezultate.Felicitari,si mai tinem legatura in privinta acestei teme,chiar ma intereseaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai sa fie! :)
    da cine sta sa citeasca toate traznaile astea si sa mai fca si clasamente!?

    RăspundețiȘtergere
  3. Update:Google asa iti iubeste articolul,incat daca cauti bodhisattva iti apare pe locul 2 in rezultate,dupa Wikipedia.Bravo,va avea multi vizitatori din partea lui Google acest articol:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo,felicitari pentru articol! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. salut,
    se pare ca nu mai e disponibil clipul, as vrea, daca poti sa-l cauti sa-l pui din nou, sau sa ne spui cum sa-l gasim.
    multumesc.

    RăspundețiȘtergere