De ce omoram brazii?


Suspectez ca si pe voi va doare inima cand vedeti brazii aruncati la ghena, uscati si jumuliti. Eu nu am mai facut pom de Craciun de nu mai stiu cati ani ca nu inteleg de ce ar trebui sa platesc sa omor un brad, s-ar putea sa reincep anul asta, dar numai daca imi iau un brad in ghiveci. Pe care il pot planta in fata blocului sau i-l pot face cadou unui prieten care are curte.. si cu ocazia asta rezolv si partea cu "planteaza un copac" din "planteaza un copac, fa un copil si construieste o casa" (mai am casa, cu asta e mai greu decat cu copiii). Sau, si mai usor, il puteti da celor de la Terra Ecologica, care se ocupa, ca si anul trecut, de colectarea si plantarea brazilor in ghiveci.
Mai exista si varianta brad artificial (si spray cu miros de brad, ultima gaselnita), dar sunt satula de atata plastic.
Asadar, daca vreti si voi brad in ghiveci, eu am gasit urmatoarele surse:
- in Bucuresti, in parcul Kiseleff, intre 18 si 24 decembrie, intre orele 8 si 22, de la producatorul Ionel Mocanu, din Comanesti, Bacau, telefon 0740466237. Pretul este 50-70 lei, adica mult mai mic decat al unui brad taiat.
- in parcare la Kaufland, preturi intre 90 si 120 lei
-pepiniera inginerului silvic Antonescu Daniel de la Crevedia Mare (aproape de Bolintin Vale), telefon 0722467284, pert 50 lei+tva
- presupun ca si in piete, mai ales in Obor, vor fi brazi in ghiveci adusi de Romsilva, care a anuntat ca va creste numarul de brazi in ghiveci comercializati
Pentru cine nu e in Bucuresti exista varianta magazine online, de exemplu pe CharityGift, unde preturile incep de la 100 lei, insa contin o donatie de 7% catre CISED, sau Brazi de Craciun - ceva mai scumpi, probabil de import.
Daca stiti si alte locatii de unde se pot cumpara, va rog sa le scrieti ca sa le adaug aici. La fel si daca aveti povesti cu brazi plantati sau pareri despre acestia.

Later edit:
Info primita de la Lady Magpie:
Campania “Daruieste viata bradului si dupa Craciun!”.
desfasurata de ViitorPlus in parteneriat cu Silva Group Romania

Alege brazii cu radacina! De Craciun te bucuri de miros proaspat de brad si apoi ii daruiesti inca o viata prin plantare. In plus, Silva Group va dona 10% din achizitiile dumneavoastra pentru activitatile de impadurire ale ViitorPlus.

Cumpara bradul cu radacina care iti place pe http://www.facebook.com/l/6f9f5;www.magazinuldebrazi.ro si nu uita sa ne trimiti o copie dupa dovada platii prin e-mail la gabriela.ticu@viitorplus.ro, fara de care nu putem contabiliza donatia.

In luna februarie, ViitorPlus va organiza un eveniment de plantare pentru brazii pe care nu ati reusit chiar dvs. sa-i plantati, despre care veti fi informati ulterior.

Informatii despre intretinerea brazilor pentru a creste sansele de supravietuire: brazii cu radacina sunt plantati si crescuti special pentru aceasta destinatie, intr-un mediu controlat, pentru a ajunge la o calitate excelenta. Brazii in ghiveci sau cu balot din pamant sunt extrasi din pepiniere cu radacini, astfel, pot fi replantati dupa terminarea sarbatorilor de iarna. A nu se amplasa langa surse directe de caldura. Se uda zilnic cu 300-400ml apa. Dupa Craciun trebuie acomodat cu temperatura exterioara. Se planteaza cand temperatura depaseste 3-4 grade C.

ViitorPlus si Silva Group Romania au demarat campania “Daruieste viata bradului si dupa Craciun!”pentru a stimula consumul sustenabil din timpul sarbatorilor de iarna legat de achizitia de brazi cu radacina in loc de cei taiati, ingrijirea acestora si plantarea lor dupa utilizare in folosul comunitatii.

si Copacul de hirtie:

In coltul camerei sta impodobit un brad frumos. Miroase a cetina in toata casa si intreaga famile are sentimentul ca, intr-adevar, a venit Craciunul. Insa acelui brad i-au trebuit 15 ani ca sa creasca un pic mai inalt ca tata. Nici nu s-au terminat bine sarbatorile si acele bradului umplu toata casa. Nu ne ramane decat sa-i dam jos globurile si beteaua si sa-l aruncam la gunoi.

Parca nu putem gasi un echilibru intre bucuria de a a vea un brad de Sarbatori si tristetea de a taia un copac. Dar daca prelungim Sarbatoarea Craciunului in tot restul anului, alegand sa impodobim un brad in ghiveci? Un gest simplu, dar care exact in spiritul Craciunului, nu ia naturii un copil.

Si in acest an strangem fonduri pentru sustinerea Copacului de Hartie prin vanzarea de brazi in ghiveci, pe care dupa sarbatori, ii vom planta intr-o zona montana.

Oferta noastra este de brazi cu inaltimea intre 1.5m si 2 m, la un pret de 200 ron. La returnarea bradului, va dam inapoi 30 ron. Oferta exclusiva pentru orasul Bucuresti. Costurile de livrare si preluare de la domiciuliu/sediu sunt incluse in pret. Livrarea se va face in 22 si 23 decembrie, si preluarea in jurul datei de 10 ianuarie.

Brazii pot fi cumparati numai prin precomanda, cu plata unui avans de 100 ron, pana pe data de 19 decembrie. Comanda se face pe adresa de e-mail office@mediaorg.ro (va rugam sa oferiti toate datele de contract - nume si adresa).

Plata se face in contul:

Asociatia Mediaorg
CUI 18170504
contul bancar IBAN RO47 RNCB0074029207190001, deschis la BCR, Agentia Bd. Decebal nr 11, Bucuresti
Pentru detalii suplimentare va rugam contactati-ne pe office@mediaorg.ro

Cu multumiri,
Echipa Copacului de Hartie

2 comentarii:

  1. Ai in mine un sustinator al acestor idei.
    Si pe mine ma doare sufletul.
    Frumos, foarte frumos mesajul tau.
    Felicitari din toata inima!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este dar parca acel miros de brad,inconfundabil,il asteptam cu atata nerabdare,uite,voi face niste poze cand voi cumpara in Viena bradul ,gasesti pe marimi de toata frumusetea crescuti special pentru astfel de ocazii....si da,unii sunt la ghiveci asa cum spui.

    RăspundețiȘtergere