6 decembrie

Suntem în 6 decembrie și ca să fug de lumea destul de urâtă dar folositoare a politicii vă aduc pe calea sufletului.
Dacă pășiți vreodată pe tărâmul Dobrogei, nu la Mamaia, Neptun, Marte sau Venus, ci mai sus, spre Deltă, să nu ocoliți catedrala pictată de Luchian, acest înger din culoare, slovă și suflet.
Pentru ca sa mă credeți despre slovă, voi copia din minunata prezentare ”Luchian, Zugravul”, scrisa de Ioan Alexandru, publicată de editura „Meridiane” în 1978.

„ ...”Au trecut trei saptămâni de când mă aflu aci și abia am facut vreo cinci șase pânzișoare și ce lucruri frumoase sunt prin partea locului. ” Frumos” e un biet cuvânt searbăd și neînsemnat care nu spune nimic din splendoarea scânteietoare a peisagiului din Moinești. Am colindat și eu multe ținuturi din țara noastră și chiar din alte țări, dar nu se potrivesc cu ce am gasit aici. Să nu crezi însă că și lucrurile mele sunt tot așa de frumoase. În fața unor așa minuni te pierzi, devii un mormoloc ...
Ieri în tovarășia lui Cocea am luat dejunul cu noi fiindcă voiam să lucrez toată zioa la o moară. Pe la zece văz un afurisit de nor că se înalța ca o matahală. Eu care îmi dau seama de acești prevestitori, am început să mă îngrijesc, dar mă făceam că nu bag în seamă, fiindcă peisajul era mărișor și voiam să-l ispravesc. De la o vreme mi s-a făcut foame și-i spui lui Cocea să facă rost de masă. Scoate un șervețel, întinde pe el măsline, câteva feliuțe de salam și caș dulce.
N-am apucat să manânc două măsline și începe o ploaie d-alea grozavele de ne-a udat până la piele. S-a dus pe gârlă și mâncare și peisagiu, iar de vopseli nu s-a mai ales nimic”. ”

Este un extras dintr-o scrisoare trimisă de el.
Așa am descoperit cât se chinuie unii să transpună electronic înscrisuri.







V-am scris despre Luchian pentru că azi a avut loc re-sfințirea bisericii pictată de el. A fost restaurată, cred pentru prima oară. Era frumoasă veche, numai că vechimea începuse să roadă picturile, bucăți din ele se scorojeau. Acum înprospătată este covârșitor de frumoasă.
Am tras o fugă pentru voi și am filmat un picuț. Sper să vă facă placere o oază de frumusețe și demnitate, departe de necazurile politice pe care mulți le au iar unii și le și manifestă în țestele oponenților.






Un comentariu: